Na hlavný obsah

Na chodníkoch sa bude dať parkovať len do konca septembra, v Ružomberku na zmenu upozorňujú v predstihu

Pokutu však môžu dostať už aj teraz.

Na chodníkoch sa bude dať parkovať len do konca septembra, v Ružomberku na zmenu upozorňujú v predstihu
Vodičom parkujúcim na chodníku hrozí v Ružomberku pokuta. Foto: RTVS

Voľne parkovať na chodníkoch bude možné do konca septembra, potom len na miestach, ktoré vyznačí mesto. Celoslovenská novinka mala platiť skôr, poslanci však tento zákaz odsunuli, aby sa mestá pripravili. Autá často blokujú chodcov a ničia povrchy chodníkov, ktoré na záťaž neboli stavané. V Ružomberku už vodičov v predstihu upozorňujú.

Tieto autá parkujú na ružomberskom Námestí slobody. Ich vodiči si myslia, že do konca septembra môžu.

„Vysvetľujeme im, že sa dopúšťajú priestupku. Niektorí to vedia, niektorí to zneužívajú. Máme svoju evidenciu priestupkov, kde vidíme, kto bol ako riešený,“ uviedol zástupca náčelníka ružomberskej mestskej polície Tomáš Matejovie.

Novému systému parkovania v Ružomberku sa v reportáži venoval redaktor RTVS Milan Velecký:

Mestská polícia v Ružomberku zatiaľ pokutuje len tých vodičov, ktorí parkujú na zakázanom mieste a dostali sa naň cez chodník alebo priechod pre chodcov.

„Lebo nemám kde. Vzadu je trávnik a tu pri dome je voľné parkovacie miesto. Len problém je, že aby ste sa sem dostali, tak prechádzate cez chodník, dokonca aj cez priechod pre chodcov,“ povedal Dušan Slovík, jeden z vodičov využívajúcich takéto parkovanie. Prechádzanie po chodníku a po priechode je podľa vyhlášky zakázané, iné východisko však nevidí.

Preparkovať radí mesto aj aktivisti

Preparkovať, radí vodičom mesto Ružomberok aj občianski aktivisti. Zatiaľ len vo videách a v letákoch.

„To miesto na chodníku, kde dnes parkuje auto, môže využívať oveľa viac ľudí na rôzne veci. A keď aj hovoríme, že chceme, aby sa aj deti hrali na uliciach, tak, ako to bolo niekedy, tak im musíme na to vytvoriť podmienky,“ skonštatoval Miroslav Klíma, predseda OZ Bajkom.

Od októbra dostanú pokutu všetky autá na chodníku, aj tie, ktoré cezeň neprešli.

„Určite sa nevyhneme zavedeniu rezidenčného parkovania, ale aj spoplatneniu mnohých miest v meste, ktoré sú v tejto chvíli na parkovanie zadarmo,“ dodal hovorca Ružomberka Vladimír Miškovčík.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny