Na hlavný obsah

Do parlamentných volieb zostávajú tri mesiace. Tu je prehľad všetkých dôležitých dátumov

Pribudla aj novinka pre voličov zo zahraničia.

Do parlamentných volieb zostávajú tri mesiace. Tu je prehľad všetkých dôležitých dátumov
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Dano Veselský

Termín na odovzdanie kandidátnych listín, deadline požiadania o možnosť voľby zo zahraničia, či najneskorší možný dátum na prvé zasadnutie volebných komisií. Tieto, ako aj ďalšie dátumy súvisiace s parlamentnými voľbami 2023 sú dôležité pre množstvo voličov.

Novinkou v tohtoročných voľbách je registrácia voličov zo zahraničia pomocou internetovej aplikácie. Tú ponúka Ministerstvo vnútra (MV) SR na svojej webovej stránke. Služba ponúka aj možnosť sledovania zásielky s materiálmi k voľbám a s hlasovacím lístkom, ktorý volič potrebuje pre následnú účasť vo voľbách poštou.

Populárnym prostriedkom využívajúcim sa pri voľbách na Slovensku je volebný lístok. Ten umožňuje voličom hlasovať v ľubovoľnej volebnej miestnosti mimo svojho okrsku. Občania oň môžu požiadať od 16. augusta. Žiadosť elektronicky alebo poštou je potrebné podať do 8. septembra, osobne na obecnom úrade do 29. septembra.

Primátori miest a starostovia obcí a mestských častí už naplnili svoju povinnosť vytvoriť volebné okrsky a určiť volebné miestnosti. Spolu sa podľa ministra vnútra Ivana Šimka sa zriadilo spolu 5 996 okrskov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko