Na hlavný obsah

Najmenej 260 ruských miest čelilo ukrajinským útokom, tvrdí ruský portál. Počíta aj miesta na Kryme

Vojna je nebezpečná aj pre Putinovu krajinu.

Najmenej 260 ruských miest čelilo ukrajinským útokom, tvrdí ruský portál. Počíta aj miesta na Kryme
Ukrajinský vojak stojí pred budovou, ktorú zničil ruský raketový útok v meste Cherson na juhu Ukrajiny vo štvrtok 15. júna 2023. Foto: TASR/AP

Od začiatku ruského vpádu na Ukrajinu vo februári minulého roku čelilo ostreľovaniu alebo iným útokom najmenej 260 miest a obcí v Rusku. S týmto záverom prišiel ruský nezávislý portál Vjorstka, ktorý skúmal útoky na ruské mestá v prvých 500 dňoch ruskej invázie na Ukrajinu.

Vojna, ktorú ruský prezident Vladimir Putin vysvetľuje ako potrebu „ochrániť“ ľudí na ukrajinskom Donbase, sa tak podľa tohto internetového média stala reálnym nebezpečím aj pre občanov Putinovej vlastnej krajiny.

Podľa máp priložených k článku portál do uvedených 266 obcí počíta aj mestá na ukrajinskom poloostrove Krym, ktorý Rusko v roku 2014 v rozpore s medzinárodným právom anektovalo. Pod útokmi chápu delostreleckú paľbu, raketové údery, útoky dronov, ktoré končia výbuchom, a taktiež prenikanie diverzných skupín.

Každodenné ostreľovanie

„Bezpilotné lietadlá sa pohybujú na rozsiahlom území od Pskovskej oblasti na severe až po Saratovskou v strede (európskej časti) Ruska,“ podotkol portál Vjorstka v súvisiacej správe na telegrame.

Ostreľovanie je podľa nich prakticky na dennom poriadku. Ukrajina tvrdí, že údery vykonáva iba proti ruským silám na svojom území a že na ciele za ruskou hranicou neútočí. O útokoch na mestá na ruskej strane hranice ale svedčia početné správy médií, či svedectvá miestnych ľudí na sociálnych sieťach.

Podľa informácií Vjorstky zomrelo v Rusku kvôli ostreľovaniu a v dôsledku „vedľajších“ škôd spôsobených vojnou najmenej 81 ľudí. Najpostihnutejším mestom v Rusku je asi štyridsaťtisícové mesto Šebekino, ktoré leží zhruba päť kilometrov od hranice s Ukrajinou.

Ostreľovanie trvalo podľa portálu najmenej 64 dní. Vojna sa silno dotkla tiež napríklad dediny Ťotkino v Kurskej oblasti, ktorej hranice s Ukrajinou priamo prechádzajú. Dedina bola terčom útokov najmenej 52 dní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet