Na hlavný obsah

Ukrajine na ceste k členstvu v NATO odpustia akčný plán. Proces to zrýchliť nemusí, tvrdí expert

Ukrajina musí spĺňať normy NATO.

Ukrajine na ceste k členstvu v NATO odpustia akčný plán. Proces to zrýchliť nemusí, tvrdí expert
Na snímke uprostred je ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas samitu NATO vo Vilniuse. Foto: TASR/AP

Aliancia sa na samite vo Vilniuse zhodla na odstránení akčného plánu pri vstupe Ukrajiny do NATO. Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg tvrdí, že to znamená skrátenie procesu pripojenia sa Ukrajiny k Aliancii, a to približne z dvoch rokov na jeden rok.

Akčný plán členstva je naštartovaním procesu k plnému členstvu, ako vysvetlil odborník na medzinárodné právo Lukáš Mareček. Akčný plán slúži na poskytnutie rád a podpory kandidáta do Aliancie tak, aby sa dokázal zosúladiť s jej štandardmi.

Vďaka nemu sa majú vytvoriť podmienky, aby žiadne členské štáty nenamietali proti vstupu kandidáta do Severoatlantickej aliancie.

Ukrajina sa tak vyhne procesu stanovovania istých cieľov a štandardov, ktoré by inak musela naplniť do istých termínov. Tieto míľniky by zároveň museli zhodnocovať členské krajiny. Mareček doplnil, že vynechanie tejto záležitosti môže skrátiť cestu Ukrajiny do NATO, no nie je to samozrejmosťou.

Ukrajina totiž musí spĺňať isté podmienky na to, aby ju členské krajiny považovali za dôveryhodného partnera. Problém by podľa experta mohla predstavovať otázka bezpečnosti.

„Naďalej je nevyhnutné, aby všetky členské štáty súhlasili s jej členstvom. Ak sa odstráni požiadavka akčného plánu, stále tie členské štáty môžu vzniesť požiadavku, aby napĺňala určité štandardy, inak nebudú súhlasiť s tým, aby sa stala členom,“ vysvetlil Mareček.

Odstránenie akčného plánu, ak Ukrajina bude spĺňa štandardy NATO, teda môže urýchliť jej cestu do Aliancie. Mareček však tvrdí, že plán más svoj význam – krajinu pripraví na to, aby spĺňala práve spomínané normy Aliancie.

„Závisí to od situácie, či odstránenie akčného plánu prispeje k urýchleniu celkového procesu alebo naopak jeho odstránenie bude na ťarchu daného štátu,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet