Na hlavný obsah

Nie je vitamín ako vitamín. Dávajte pozor, čo si v lekárňach kupujete. Údaje na balení nemusia byť vždy pravdivé

Problémom sú výživové doplnky.

Nie je vitamín ako vitamín. Dávajte pozor, čo si v lekárňach kupujete. Údaje na balení nemusia byť vždy pravdivé
Ilustračná snímka. Foto: unsplash.com

Vitamíny vo forme výživových doplnkov patria do legislatívnej čiernej diery. Odborníci upozorňujú na neexistujúce mechanizmy, ktoré by zaručili, že informácie uvedené na baleniach výrobkov sú skutočne pravdivé.

Vitamín C tak napríklad vitamínom vôbec nemusí byť. Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR síce analýzy vykonáva, podľa lekárnikov však nie sú povinné.

Téme s v relácii Rádiožurnál v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Soňa Otajovičová:

Chcete si posilniť imunitu. Prídete do lekárne a vo forme výživového doplnku si kúpite napríklad vitamín C. Firma na balení uvádza, že jedna tableta obsahuje 500 miligramov vitamínu. V skutočnosti však žiaden vitamín obsahovať nemusí.

Na tento problém narazil exminister zdravotníctva Marek Krajčí z hnutia OĽANO v čase koronakrízy, keď chcel pre obyvateľov na posilnenie imunity hromadne zakúpiť vitamín D.

„Nie je nikde garancia, že to, čo uvádza príbalový leták, musí byť stopercentne pravdivé. Veľa firiem deklaruje, že napríklad uvádza aj vitamín D, no nebolo právne isté, že by ten prípravok vitamín aj naozaj obsahoval,“ vysvetlil Krajčí.

Problematické výživové doplnky

Prezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ vysvetľuje, že je rozdiel medzi vitamínmi, ktoré sa do lekární uvádzajú ako lieky, a vitamínmi, ktoré sú iba výživové doplnky. „V prípade doplnkov výživy sa neskúma ich účinnosť, ale skúma sa iba zdravotná neškodnosť. V princípe ich po ohlásení ÚVZ môže distribuovať ktokoľvek,“ uviedol.

Pre lieky však platia prísnejšie pravidlá. Štátny ústav pre kontrolu liečiv dáva pozor, aby výrobca neuvádzal klamlivé informácie. Problémom však je, že vitamíny, ktoré sú zároveň liekmi, sa dajú zohnať iba na lekársky predpis.

Všetky voľnopredajné kategorizujú ako výživové doplnky. Hovorkyňa ÚVZ Daša Račková reaguje, že zloženie vitamínov skúma potravinová kontrola. „Táto kontrola sa vykonáva laboratórnou analýzou. Množstvo vitamínov vo výživovom doplnku zistené laboratórnou analýzou sa posúdi s údajmi na etikete výživového doplnku ako súlad, respektíve nesúlad,“ uviedla.

Kontroly môže ÚVZ urobiť v lekárňach, v drogériách či priamo u výrobcov výživových doplnkov. Šéf lekárnickej komory vysvetľuje, že povinné nie sú.

„Pokiaľ chce niekto obstarávať vitamín ako výživový doplnok, tak nemá garanciu, že v produkte sa skutočne vitamín nachádza. Pokiaľ si nedá individuálne vyhotoviť nejaké skúšky, že v danej šarži sa vitamín nachádza,“ povedal Sukeľ.

Ministerstvo zdravotníctva pracuje na vyhláške, ktorá má okrem iného upresniť požiadavky na maximálne hladiny vitamínov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál