Na hlavný obsah

Za falšovanie a zneužívanie liekov bude hroziť trestné stíhanie

Vláda súhlasí s podpisom Dohovoru Rady Európy.

Za falšovanie a zneužívanie liekov bude hroziť trestné stíhanie
Ilustračná snímka liekov. Foto: RTVS

Za falšovanie a zneužívanie liekov bude hroziť trestné stíhanie. Vláda súhlasí s podpisom Dohovoru Rady Európy. Dokumentom sa tak pripojíme sa k spoločnému postupu štátov proti falšovaniu a zneužívaniu liekov.

Celosvetovo sa falšuje asi desať percent objemu liečiv. Jednotné legislatívne riešenie, ako s problémom bojovať, prináša Dohovor rady Európy o falšovaní medicínskych výrobkov.

„Ide o to, aby sa európske štáty postavili proti zneužívaniu liekov, proti falšovaniu liekov. Aby si postavili svoje zákony na takéto nové skutočnosti tak, aby ich postihovali,“ uviedla ministerka spravodlivosti Jana Dubovcová.

Do lekární sa tieto lieky dostávajú len veľmi zriedkavo. Lekárnik každý liek pri blokovaní overí, ak by išlo o falošný liek, systém okamžite pošle správu Štátnemu ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL).

„Dá sa povedať, že na Slovensku patríme k lídrom v rámci Európy v tomto overovaní. Za tie roky, odkedy sa overujú neboli, zachytené žiadne falošné balenia liekov v oficiálnom reťazci,“ priblížil prezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ.

Téme sa venovala redaktorka RTVS Ľubomíra Hulinová:

Spotrebiteľ sa k falošným liekom dostane predovšetkým mimo oficiálneho reťazca. „Najčastejšie sa tieto lieky objavujú na nedôveryhodných internetových stránkach, na bazároch alebo to predávajú ľudia na ulici,“ uviedla hovorkyňa ŠÚKL Jana Matiašová.

Falošné lieky sú často vyrobené z nekvalitných alebo nebezpečných látok. Nedávno sme na problém upozornili aj v našej reportáži. „V Trestnom zákone máme dva trestné činy, ktoré umožňujú postihovať výrobu a distribúciu falošných liekov,“ vysvetlil lekár a advokát Peter Kováč.

Rozšírenie zákona

Prijatím Dohovoru o falšovaní medicínskych výrobkov by sa zákon rozšíril. „Pokiaľ táto legislatíva bude u nás účinná, každý, kto povedzme na nejakých inzertných portáloch ponúka tieto lieky, môže byť vystavený riziku trestného stíhania,“ priblížil Sukeľ.

Na otázku, či tomu tak teraz nie je, odpovedal: „Momentálne sa to dá považovať za rovinu správneho deliktu. Na to, aby bol vystavený riziku trestného stíhania, je nevyhnutné, aby došlo či už k poškodeniu zdravia alebo k ohrozeniu zdravia nejakej fyzickej osoby.“

Čo sa v mnohých prípadoch podľa neho dokazuje ťažko. Dohovor zatiaľ podpísalo 21 štátov. Aby u nás došlo k zmene legislatívy, dokument ešte musí odobriť národná rada a následne ho podpísať prezidentka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko