Na hlavný obsah

Nórsko si pripomína 12 rokov od jednej z najväčších tragédií vo svojich dejinách, Breivikových útokov v Osle

Teror v takomto rozmere navždy zmenil škandinávsky štát.

Nórsko si pripomína 12 rokov od jednej z najväčších tragédií vo svojich dejinách, Breivikových útokov v Osle
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Nórsko si pripomína 12 rokov od jednej z najväčších tragédií vo svojich dejinách. Pravicový extrémista Anders Breivik počas útokov v Osle a na ostrove Utoya zabil 77, prevažne mladých, ľudí. V deň útokov zverejnil Anders Breivik na internete manifest aj denník, v ktorých popísal prípravu na atentáty. Vraj ho k nim dohnala vláda a jej protimigračná politika. Teror v takomto rozmere navždy zmenil škandinávsky štát.

Výročiu tragédie sa venovala redaktorka RTVS Karolína Kučerová:

Dvadsiaty druhý júl 2011 – známy aj ako „Deň, ktorý zmenil Nórsko“. Breivik sa prezliekol do policajnej uniformy, nasadol do dodávky plnej výbušnín a zaparkoval ju vo vládnej štvrti v Osle. Okolo pol štvrtej popoludní ju odpálil. Výbuch neprežilo osem ľudí.

Krviprelievaniu však zďaleka nebol koniec. Terorista sa presunul na ostrov Utoya, kde v tom čase kempovalo mládežnícke krídlo vládnej Strany práce. Opäť v prezlečení za policajta. Deti zhromaždil na jednom mieste a následne spustil paľbu. Tá trvala nekonečných 72 minút. Extrémista zabil 69 ľudí, pričom viacerým dal aj takzvanú ranu istoty.

„Pamätám si, ako som bola v tejto časti ostrova a počula som prvé výstrely. Nebola som si istá, odkiaľ prichádzajú a čo sa deje. Schovala som sa v týchto miestach, s ďalšími 30-timi až 40-timi ľuďmi. Breivik na nás zhora strieľal. Dvakrát, pretože sa sem vrátil,“ uviedla Astrid Heomová, ktorá prežila útoky na Utöyi.

Súd mu udelil najvyšší možný trest

Za tieto brutálne činy mu nórsky súd udelil najvyšší možný trest, 21 rokov vo väzení s možnosťou opakovaného predĺženia. Po desiatich rokoch žiadal Anders Breivik o podmienečné prepustenie. Neúspešne. Podľa príbuzných obetí išlo len o zámienku, aby mohol vrah propagovať svoju ideológiu o nadradenosti belochov.

„Zriekam sa všetkých foriem násilia a teroru, ako aj cieľov v mojom manifeste. Dávam vám čestné slovo, že už je to navždy za mnou. To však neznamená, že nebudem pokračovať v boji za národný socializmus v Nórsku,“ povedal odsúdený masový vrah Anders Behring Breivik.

Vlani v Nórsku odhalili pamätník obetiam teroristického útoku. Tvorí ho 77 bronzových stĺpov, ktoré symbolizujú počet obetí Breivika.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet