Na hlavný obsah

Politické strany dostanú za výsledky volieb z roku 2020 menej peňazí, môže za to kratšie volebné obdobie

Politológ systém financovania politických strán kritizuje.

Politické strany dostanú za výsledky volieb z roku 2020 menej peňazí, môže za to kratšie volebné obdobie
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Politické strany dostanú za výsledky volieb v roku 2020 menej peňazí. Nevyplatia im príspevok za celé štyri roky, keďže hlasovať sa bude skôr. Za volebné obdobie, ktoré sa končí, si politické strany rozdelili viac ako 71 miliónov eur. Politológ náš systém financovania politických strán kritizuje.

Príspevok pre politické strany má viac zložiek a počíta ho ministerstvo financií. „Ak sa činnosť národnej rady skončí pred uplynutím volebného obdobia, zvyšné podiely sa znižujú o počet mesiacov, za ktoré sa volebné obdobie skrátilo,“ vysvetlila Michaela Lovásová, hovorkyňa Ministerstva financií SR.

Financovaniu politických strán sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Monika Maťová:

Najviac dostalo OĽANO, bezmála 20 miliónov eur, Smer-SD viac ako 14 a pol milióna eur a Sme rodina takmer sedem miliónov eur. Príspevok dostali aj tie strany, ktoré sa do parlamentu nedostali, ale získali viac ako tri percentá hlasov. Slovenská národná strana a Dobrá voľba napríklad dostali každá viac ako 1,8 milióna eur.

„Tento systém je veľmi zlý, pretože nenúti politické strany, aby sa organizovali ako tie organizácie, ktoré poznáme napríklad z krajín západnej Európy. Napríklad pozrieme sa do Nemecka. V Nemecku musia politické strany získavať financie aj zo súkromných zdrojov,“ podotkol politológ Ekonomickej univerzity v Bratislave Radoslav Štefančík.

Politológ: Systém financovania by sa mal sprísniť

Politológ vysvetľuje, že zo štátneho príspevku za voľby politické strany financujú aj predvolebnú kampaň. A tak sa na predvolebnú kampaň skladáme všetci. Problémom financovania politických strán je aj netransparentnosť.

„Neexistujú transparentné účty politických strán. Máme len transparentné účty volebných kampaní. Vidíme ako tam politické strany presúvajú svoje peniaze zo straníckych kás, ale vôbec netušíme, akým spôsobom sú napríklad financované iné aktivity, ktoré sa dajú veľmi ľahlo zafinancovať, ale zároveň aj obísť v tom oficiálnom účtovníctve,“ priblížil Štefančík.

Zmeniť to by znamenalo sprísniť pravidlá pre hospodárenie politických strán. Posledné peniaze za výsledky v ostatných voľbách dostávajú politické strany v týchto dňoch.

„Nárok na tento príspevok strane vzniká za celý mesiac v ktorom sa konali voľby a zaniká uplynutím mesiaca, ktorý predchádza mesiacu, v ktorom sa konajú nasledujúce voľby,“ povedala Lovásová.

„Môže to byť jedna z možností, pre ktoré sa politické strany jednoducho a ľahko dohodli práve na 30. septembri, napriek tomu,že celej krajine by prospelo, keby predčasné voľby boli výrazne skôr a nie až na konci septembra,“ dodal Štefančík. Politológ odporúča, aby nový parlament systém financovania politických strán sprísnil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika