Na hlavný obsah

Prezidentka po roku opäť otvorila dvere svojho úradu pre verejnosť. Niektorí na ňu čakali od rána

Mohli si prezrieť aj šaty, ktoré mala oblečené pri slávnostných príležitostiach.

Prezidentka po roku opäť otvorila dvere svojho úradu pre verejnosť. Niektorí na ňu čakali od rána
prezidentka SR Zuzana Čaputová sa rozpráva s ľudmi počas Dňa otvorených dverí v Prezidentskom paláci v Bratislave. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Pre verejnosť sa opäť otvorili brány Prezidentského paláca. Ľudia z celého Slovenska pricestovali, aby videli priestory, v ktorých úraduje hlava štátu. Niektorí čakali pred vstupnou kontrolou od skorého rána. Tých, ktorí prišli medzi prvými, previedla osobne prezidentka Zuzana Čaputová.

Najbližšie sa k prezidentke počas dňa otvorených dverí dostala skupina detí. „Pýtali sa na veci, ktoré súviseli najmä s návštevami, napríklad kráľovského páru. Ale myslím, že to je tak ohromujúce tie veci, ktoré je tu možné vidieť, ale aj tie dekorácie, ktoré kolegovia pripravili sú výpovedné,“ uviedla prezidentka.

Podľa hovorcu Zuzany Čaputovej Martina Strižinca je Prezidentský palác historický reprezentatívny priestor, ktorý má však svoje limity. Chýba v ňom napríklad kuchyňa.

Dňu otvorených dverí v Prezidentskom paláci sa v spravodajstve RTVS venovala redaktorka Natália Krížová:

„Palác má iba niekoľko miestností, ktoré sú nádherné, ale treba ich využiť na oficiálne fotenie, ktoré sa deje pri vlajkosláve. Potom sa zmení na sálu pre tlačovú konferenciu. Medzitým sa vedľajší prijímací salón premení na slávnostnú jedáleň. Čiže je tu kopec improvizácie pri slávnostných momentoch,“ priblížil Strižinec.

Pozrieť si mohli aj šaty

Ľudia mali možnosť vidieť nielen palác, ale napríklad aj šaty, ktoré mala prezidentka oblečené počas korunovácie Karola III., alebo na poslednej rozlúčke s kráľovnou Alžbetou II. Zlatý salónik zasa pripravili tak, ako počas návštevy holandského kráľovského páru. Za všetkými detailmi príprav v prezidentskom paláci stoja pracovníci protokolu.

„Protokol je skrytý v detaile. Milión detailov v milisekunde použitých a nikto o nich nevie, iba my protokolisti. Napríklad dnešný deň otvorených dverí. Človek príde, prejde kontrolou, prejde sa viacerými miestnosťami, vyjde. Vyzerá to jednoducho, všetko však treba pripraviť. Musíte myslieť na všetko. Je tu pitný režim. Máme tu lekársku starostlivosť. Protokol je o maximálnej 100-percentnej pripravenosti,“ vysvetlil riaditeľ protokolu Roman Roth.

Deň otvorených dverí v Prezidentskom paláci tento rok prilákal /doplň číslo/ návštevníkov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko