Na hlavný obsah

Pri hasení podpáleného auta na parížskom predmestí zahynul 24-ročný hasič. Utrpel srdcový infarkt

Jeho smrť a nepokoje spolu zrejme nesúvisia.

Pri hasení podpáleného auta na parížskom predmestí zahynul 24-ročný hasič. Utrpel srdcový infarkt
Demonštrant uteká počas tretej noci zrážok s príslušníkmi poriadkových síl v meste Nanterre. Foto: TASR/AP

Pri hasení zapáleného auta zomrel v noci na pondelok (3. 7.) 24-ročný hasič na parížskom predmestí Saint-Denis. S odvolaním sa na ministra vnútra Géralda Darmanina o tom informovala agentúra AFP, ktorá úmrtie dala do súvislosti s násilnými protestmi, ktoré krajinu zachvátili po smrti 17-ročného mladíka, ktorého zastrelil policajt.

Situácia v noci na pondelok však bola podľa oproti predchádzajúcim dňom pokojnejšia. Hasičský zbor tiež neskôr uviedol, že smrť jedného z jeho členov a nepokoje spolu zrejme nesúvisia.

Mladý hasič zomrel „napriek veľmi rýchlemu ošetreniu jeho tímom“, uviedol Darmanin na Twitteri. Dodal, že incident sa odohral v „podzemnom parkovisku“.

Hasič utrpel srdcový infarkt pri hasení požiaru na parkovisku pri obytnom bloku, kde zasahoval s ďalšími 200 hasičmi, uviedol denník Le Parisien.

Hoci sa začalo vyšetrovanie okolností úmrtia, hasiči zatiaľ nepreukázali žiadnu súvislosť medzi výtržnosťami a smrťou svojho kolegu. „Každý týždeň zasahujeme približne pri desiatich požiaroch tohto typu, a to po celý rok, takže nesmieme zamieňať súbeh s príčinnou súvislosťou,“ uviedol zbor.

Noc bola pokojnejšia

V noci na pondelok v krajine so 68 miliónmi obyvateľov nasadili 45-tisíc policajtov a žandárov, aby zabránili nepokojom. Noc bola v porovnaní s inými pokojná. Polícia zadržala 157 ľudí v celej krajine, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na ministerstvo vnútra.

Počas noci sa zranili traja policajti, zapálených bolo 297 vozidiel a 352 požiarov na verejných komunikáciách. Terčom útokov sa opäť stali aj policajné stanice.

Francúzskom otriasajú nepokoje od utorka (27. 6.). Ich spúšťačom bola smrť Nahela M., ktorého pri dopravnej kontrole zasiahla policajná strela. Odvtedy sa v uliciach francúzskych miest opakovane odohráva rabovanie, žhárske útoky a násilnosti medzi policajtmi a výtržníkmi. Každú noc bolo zatknutých niekoľko stoviek ľudí. Babička zabitého mladíka vyzvala na ukončenie protestov, výtržníci podľa nej používajú incident ako zámienku na násilie.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v nedeľu (2. 7.) na mimoriadnom stretnutí so svojím kabinetom vyzval ministrov, aby obnovili poriadok v krajine a zaručili návrat k pokoju Macron v pondelok prijme aj predsedov oboch komôr parlamentu a starostov viac ako 220 obcí, „ktoré sa stali obeťami násilia“.

Na poludnie zvolalo združenie starostov zhromaždenie na radniciach po celej krajine v reakcii na nedeľňajší útok na dom starostu, pri ktorom sa zranila jeho manželka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet