Na hlavný obsah

Francúzsko zažilo o niečo pokojnejšiu noc. Macron vyzval vládu na obnovenie poriadku

Chce, aby sa stála na strane poriadku, polície a hasičov.

Francúzsko zažilo o niečo pokojnejšiu noc. Macron vyzval vládu na obnovenie poriadku
Na snímke francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP

Francúzsky prezident Emmanuel Macron na nedeľňajšej (2. 7.) mimoriadnej schôdzke so členmi vlády vyzval ministrov, aby v krajine obnovili poriadok a zaručili návrat ku pokoju, uviedol server denníka Le Figaro.

Francúzsko od utorkovej (27. 6.) smrti 17-ročného mladíka, ktorého pri cestnej kontrole zastrelil policajt, čelí masívnej vlne nepokojov. V noci na pondelok (3. 7.) však bola situácia podstatne pokojnejšia. Polícia napriek tomu celkovo zatkla 157 osôb. Zranili sa traja len policajti, avšak o život prišiel príslušník hasičského zboru.

Výtržníci podpálili v noci na pondelok 297 áut a 34 budov. Zaútočili aj na dve policajné stanice, informovala agentúra AP.

Podľa jedného z účastníkov stretnutia Macron tiež vládu vyzval, aby aj naďalej stála pri polícii, hasičoch a zamestnancoch justície, ktorí sú pre nepokoje dňom i nocou v pohotovosti.

Aj v noci na pondelok bolo v 68-miliónovej krajine nasadených na 45-tisíc policajtov a žandárov, aby zabránili nepokojom. Noc bola v porovnaní s tými predošlými veľmi pokojná. Server listu Le Monde s odvolaním sa na ministerstvo vnútra napísal, že nedostali hlásenie o žiadnych väčších incidentoch. Polícia v celej krajine zadržala 78 ľudí.

Francúzske médiá ďalej uviedli, že Macron v pondelok prijme predsedov oboch komôr parlamentu a starostu asi 220 obcí, „ktoré sa stali obeťami násilia“. Premiérka Élisabeth Borneová sa zase stretne s predsedami všetkých parlamentných strán.

Rokovania Macrona s Borneovou a ďalšími členmi vlády sa majú znovu uskutočniť do 48 hodín. Politici na ňom opäť zhodnotia situáciu.

Macronova najťažšia kríza

Macron pre protesty, pri ktorých polícia zadržala niekoľko tisíc ľudí, cez víkend odložil štátnu návštevu Nemecka. Agentúra Reuters súčasnú situáciu označuje za najťažšiu krízu, ktorej Macron čelí od protestov takzvaných žltých viest, ktoré sa začali v roku 2018.

Na ukončenie nepokojov v nedeľu vyzvala babička zastreleného mladíka. Uviedla tiež, že má bolesť v srdci pre to tomu, že na podporu policajta, ktorý čelí obvineniu z úmyselného zabitia, sa na internete vybralo už vyše 820-tisíc eur.

Stránku na webe GoFundMe, kde tvrdí, že policajt robil svoju prácu, založil bývalý politik Jean Messiha, ktorý podporoval prezidentskú kandidatúru krajne pravicového kandidáta Érica Zemmoura.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet