Na hlavný obsah

Prokurátor napadol rozhodnutie Prešova zvýšiť poplatok za materské školy

Sporné body v nariadení žiada zrušiť.

Prokurátor napadol rozhodnutie Prešova zvýšiť poplatok za materské školy
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Pre poplatky v materských školách čelí prešovská radnica protestu prokurátora. Poslanci schválili nariadenie, podľa ktorého platia rodičia za deti v škôlke v lete viac ako počas školského roka. Na to, že je to v rozpore so zákonom, upozornil rezort školstva – a najnovšie aj prokurátor. Sporné body v nariadení žiada zrušiť.

V júni zaplatil rodič za dieťa v škôlke za celý mesiac 29 eur. V lete ho len jeden týždeň stojí viac – konkrétne 34 eur. Ešte v júni rezort školstva informoval, že to zákon neumožňuje. „Výšku príspevku nemožno upraviť rozdielne v závislosti od konkrétnej časti roka,“ vysvetlil rezort.

Teda, aké sú poplatky počas školského roka, také musia byť aj počas prázdnin. Napriek tomu to mesto nezmenilo. Poslanec mestského zastupiteľstva sa preto obrátil na prokuratúru. Považuje to za zlyhanie úradu.

Spornému zvyšovaniu poplatku v prešovských materských školách sa v spravodajstve RTVS venoval redaktor Róbert Latta:

Proti nariadeniu dal okresný prokurátor protest. „Mesto Prešov obdržalo protest prokurátora, momentálne sa ním zaoberajú naši právnici,“ uviedol zástupca primátora Prešova Peter Krajňák.

Radnica tvrdí, že len vychádzali z nariadenia, ktoré v meste platilo vyše desať rokov. Predtým ho nik nenapadol. Protestom sa budú musieť zaoberať poslanci. Primátor na to, že by rodičom vrátili peniaze, dôvod nevidí.

„Nebudeme odškodňovať rodičov, pretože všeobecne záväzné nariadenie je stále platné,“ uviedol prešovský primátor František Oľha.

Práve vtedy, keď ho poslanci zmenia, si však, podľa právnika, ľudia budú môcť žiadať peniaze späť. „Tento nárok by bol žalovateľný na súde v prípade, že by nebol dobrovoľne vrátený,“ vysvetlil právnik Peter Troščák.

Mimoriadne zastupiteľstvo chce primátor zvolať do konca prázdnin

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny