Na hlavný obsah

Prvé „dieťa zo skúmavky“ oslavuje 45 rokov, toto je príbeh Louise

Na celom svete sa metódou umelého oplodnenia narodilo viac ako deväť miliónov detí.

Prvé „dieťa zo skúmavky“ oslavuje 45 rokov, toto je príbeh Louise
Louise Brown, ktorá sa narodila ako prvé "dieťa zo skúmavky", oslavuje 45 rokov. Foto: ČTK/DPA/Annette Riedl

Angličanka Louise Brownová, ktorá sa narodila v Oldhamskej kráľovskej nemocnici pred polnocou 25. júla 1978, je prvým človekom na svete, ktorý bol počatý mimo tela matky.

O jej narodenie sa zaslúžili embryológ Robert Edwards s gynekológom Patrickom Steptoom. Použili metódu in vitro (IVF), teda mimotelové oplodnenie vajíčka. Lesley Brownovej, ktorá sa deväť rokov márne pokúšala otehotnieť, odobrali vajíčko, oplodnili ho spermiami jej manžela Johna a embryo vložili do maternice.

Prvenstvom sa pýši tiež Louisina o štyri roky mladšia sestra Natalie. Tá sa narodila ako 40. dieťa zo skúmavky na svete a v roku 1999 sa stala prvým takto počatým dieťaťom, ktoré porodilo vlastného potomka, syna Caseyho.

Matkou už je aj Louise, a to dvojnásobnou. Všetky tri deti sestier Brownových boli počaté prirodzenou cestou. Nepotvrdili sa tak obavy niektorých vedcov, že deti zo skúmavky sa pri úsilí o vlastných potomkov nezaobídu bez pomoci lekárov.

Metóda mimotelového oplodnenia pritom mala od začiatku množstvo kritikov, najmä z radov cirkvi, a Louise, ktorá prišla na svet cisárskym rezom a vážila 2,61 kilogramu, sa od mala stretávala aj s prejavmi nenávisti.

„Vždy, keď sa niekde objaví článok, ktorý sa ma týka, píšu ľudia na internet rôzne kruté a nepodložené komentáre. Už som sa ich naučila ignorovať,“ zverila sa novinárom, keď sa pripomínalo štyridsiate výročie jej narodenia.

Deväť miliónov detí

Kardinál Albino Luciani, ktorý neskôr vstúpil do histórie ako pápež Ján Pavol I., bol však zmierlivejší. Síce vyjadril obavy z toho, aby sa zo žien nestali „továrne na deti“, zároveň odmietol kritiku rodičov, ktorí nemôžu a chcú mať dieťa. Louise Brownová pracuje podľa britskej tlače v prepravnej spoločnosti a rovnako sa venuje osvete v problematike umelého oplodnenia.

Prvé dieťa zo skúmavky: Louise Joy Brown tesne po narodení v nemocnici Oldham 25. júla 1978.
Prvé dieťa zo skúmavky: Louise Joy Brown tesne po narodení v nemocnici Oldham 25. júla 1978.Foto: Profimedia

Za uplynulé viac ako štyri desaťročia sa pomocou IVF na celom svete narodilo podľa odhadu Európskej spoločnosti pre ľudskú reprodukciu a embryológiu (ESHRE) vyše deväť miliónov detí po umelom oplodnení.

Prvé československé dieťa zo skúmavky sa narodilo 4. novembra 1982 na gynekologicko-pôrodníckej klinike v Brne. Chlapec meral 51 centimetrov a vážil 3 650 gramov. Prvé slovenské „dieťa zo skúmavky“ sa narodilo 3. mája 1991 v Bratislave. Dievčatko s menom Zuzanka malo hmotnosť 3 070 gramov a dĺžku 50 cm. Priekopníkom  umelého oplodnenia na Slovensku je MUDr. Jozef Války.

Britský fyziológ Robert Edwards (1925 – 2013) dostal v roku 2010 Nobelovu cenu za lekárstvo a fyziológiu. „Jeho úspechy umožnili liečbu neplodnosti, zdravotného stavu, ktorý trápi veľkú časť ľudstva vrátane viac ako desiatich percent všetkých párov na svete,“ uviedol inštitút vo vyhlásení na udelenie ceny.

So svojím spolupracovníkom, gynekológom Patrickom Steptoom v roku 1980 tiež založili prvú kliniku zameranú na umelé oplodnenie, Bourn Hall v Cambridge.

Na metóde mimotelového oplodnenia vaječných buniek, keď sú vzniknuté embryá následne prenesené späť do dutiny maternice, pracoval Edwards už od 50. rokov minulého storočia. Najskôr so zvieracími embryami, postupne sa začal zaoberať ľudskou embryológiou. V roku 2004 bol váženým hosťom na svadbe Brownovej, s ktorou sa stali priatelia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet