Na hlavný obsah

Psychicky chorý muž v Chorvátsku zastrelil ženu, ďalších štyroch ľudí ťažko zranil. Podpaľoval autá a domy

Polícia ho zadržala po niekoľkohodinovej naháňačke.

Psychicky chorý muž  v Chorvátsku zastrelil ženu, ďalších štyroch ľudí ťažko zranil. Podpaľoval autá a domy
Polícia na mieste činu. Foto: RTVS

Najmenej jednu obeť a niekoľko zranených si vyžiadala streľba v chorvátskom meste Sisak, ktoré leží asi 60 kilometrov juhovýchodne od Záhrebu. Podľa webu chorvátskej televízie a rozhlasu zadržali podozrivého muža.

Pri streľbe, ktorá vypukla v sobotu (1. 7.) krátko po ôsmej večer miestneho času, prišla o život 45-ročná žena a ďalších štyroch ťažko zranených hospitalizovali. Ošetrili aj ďalších dvoch ľahko zranených vrátane dieťaťa, dodala televízia s odvolaním sa na policajnú správu.

Páchateľ údajne strieľal z automatickej pušky kalašnikov, potom zapálil tri domy a ušiel. Policajti po ňom pátrali po celom meste. Dva rodinné domy a jedno auto úplne zhoreli, ďalší dom a ďalšie auto boli poškodené, dodala stanica.

Polícii sa podľa portálu Index podarilo podozrivého dolapiť asi hodinu po polnoci.

„Keď som tam prišiel, uvidel som dym a plamene a vystrašených ľudí, ktorí mi povedali, nech utekám, že (strelec) strieľa ľudí a domy horia. Zobral som deti a ženu a ušiel na bezpečné miesto,“ citoval server očitého svedok.

„Pracujem s ním celý život, poznáme sa, vyrastali sme spolu, je o niečo starší ako ja. Bol tak trochu zvláštny, trochu psychicky labilný, ale že by niečo také urobil,“ dodal.

Pátrali po ňom špeciálne jednotky

„Muža, ktorého spájajú so streľbou v Sisaku, zatkli a bude trestne stíhaný,“ uviedla polícia a dodala, že pri hasení sa ľahko zranil tiež jeden hasič.

Po útočníkovi policajti podľa Indexu pátrali aj za pomoci dronov a termovíznych kamier, špeciálne jednotky prehľadávali miesto s baterkami.

Útočník podľa médií prišiel k susedovmu domu a začal strieľať, zapálil vlastný dom a ďalšie dva v susedstve. Podľa susedov ide o osamelo žijúceho šesťdesiatnika, ktorý mal psychické problémy. Údajne bol vo vojne a trpel posttraumatickou stresovou poruchou, ale tieto informácie úrady nepotvrdili.

Chorvátske médiá ráno uviedli, že podľa svedectva susedov, bol páchateľ určite psychicky chorý, pretože už mesiace sa sťažoval na to, že ho chce niekto otráviť.

Prípad sleduje aj redaktor RTVS Gregor Martin Papucsek:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet