Na hlavný obsah

Putin sa krátko po vzbure stretol s Prigožinom. Peskov prehovoril o návšteve desiatok vagnerovcov v Kremli

Vagnerovci vraj Putina naďalej uznávajú.

Putin sa krátko po vzbure stretol s Prigožinom. Peskov prehovoril o návšteve desiatok vagnerovcov v Kremli
Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin prijal päť dní po vzbure žoldnierov z Vagnerovej súkromnej spoločnosti ich šéfa Jevgenija Prigožina v Kremli. Spolu s ním sa stretol aj s viac ako 30 ďalšími ľuďmi z vedenia skupiny a veliteľmi. Podľa agentúry Interfax to v pondelok (10.7.) povedal prezidentský hovorca Dmitrij Peskov.

Vagnerovci podľa neho na stretnutí zdôraznili, že Putina ako hlavu štátu a vrchného veliteľa ozbrojených síl uznávajú. Stretnutie so zástupcami vagnerovcov v Kremli sa odohralo 29. júna, trvala asi tri hodiny a Putin na ňu pozval 35 ľudí vrátane Prigožina, uviedol Peskov.

Putin podľa hovorcu zhrnul pôsobenie vagnerovcov na Ukrajine a zhodnotil tiež „udalosti 24. júna“, keď žoldnieri na protest proti ruskému armádnemu vedeniu podnikli ťaženie na Moskvu. Šéf Kremľa potom zástupcom žoldnierskej spoločnosti navrhol možnosti „ďalšieho pracovného a bojového uplatnenia“.

Putin dva dni po ťažení vagnerovcov na Moskvu predniesol prejav, v ktorom povedal, že väčšina vagnerovcov sú vlastenci a že môžu presídliť do Bieloruska alebo vstúpiť do ruskej pravidelnej armády. O presune žoldnierov do Bieloruska alebo ich začlenení do armády ale odvtedy žiadne oficiálne vyhlásenia neboli. Bieloruský líder Alexander Lukašenko síce pôvodne povedal, že Prigožin dorazil do Bieloruska, o niekoľko dní neskôr ale tvrdil, že šéf vagnerovcov je na území Ruska.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet