Na hlavný obsah

SHMÚ v nedeľu varuje pred vysokými teplotami, môžu sa vyšplhať až na 35 stupňov

Na juhu Slovenska platí výstraha druhého stupňa.

SHMÚ v nedeľu varuje pred vysokými teplotami, môžu sa vyšplhať až na 35 stupňov
Žena sa ochladzuje počas vysokých teplôt na Hlavnom námestí. Foto: TASR/Martin Baumann

V južných okresoch na západe Slovenska platí od nedeľného (16. 7.) popoludnia výstraha druhého stupňa pred vysokými teplotami. Môžu sa vyšplhať až na 35 stupňov Celzia. Informuje o tom na svojom webe Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Výstraha platí od 14.00 h do 18.00 h. Vysoké teploty budú aj v mnohých ďalších okresoch, kde vyhlásili výstrahu prvého stupňa.

Druhý stupeň výstrahy pred vysokými teplotami platí pre celý Bratislavský kraj, väčšinu okresov Nitrianskeho a Trnavského kraja a pre okresy Krupina a Veľký Krtíš.

Riziko pre ľudské zdravie

Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a vznik požiarov. „Uvedená teplota vzduchu je v danej ročnej dobe a oblasti zriedkavá. Pravdepodobnosť poškodenia zdravia nadmerným zaťažením organizmu u niektorých osôb je vysoká,“ upozorňujú meteorológovia.

Výstraha prvého stupňa pred vysokými teplotami platí od 14.00 h do 18.00 h, niekde aj do 21.00 h. Teplota môže dosiahnuť 33 až 34 stupňov Celzia. Týka sa celého Trenčianskeho kraja, väčšiny okresov Košického kraja, ako aj okresov Topoľčany, Zlaté Moravce, Skalica, Hlohovec, Piešťany, Humenné a Vranov nad Topľou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko