Na hlavný obsah

Slovenskí seniori sú v rámci Európy najmenej ohrození chudobou. Niektoré inštitúcie by pre nich privítali väčšiu pomoc od štátu

Ide aj o pomoc iným ohrozeným skupinám obyvateľov.

Slovenskí seniori sú v rámci Európy najmenej ohrození chudobou. Niektoré inštitúcie by pre nich privítali väčšiu pomoc od štátu
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Dôchodcovia, ale aj ďalšie skupiny obyvateľstva ohrozené chudobou, by mali dostať väčšiu pomoc od štátu. Zhodli sa na tom Jednota dôchodcov Slovensku a Inštitút pre výskum sociálno-ekonomických rizík.

Rezort práce a Inštitút INESS na druhej strane pripomínajú, že podľa Eurostatu sú slovenskí seniori v rámci celej Európy najmenej ohrození chudobou.

Finančnej pomoci pre chudobou ohrozené skupiny obyvateľov sa v relácii Rádiožurnál v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Štefánia Kačalková:

Po valorizácii dôchodkov počet seniorov s príjmom pod hranicou chudoby 491 eur klesol na zhruba 350-tisíc. Čo je z celkového počtu vyše 1,1 milióna poberateľov dôchodkov stále vysoké číslo, hovorí predseda Jednoty dôchodcov Michal Kotian. Problém vidí v tom, že mimoriadna valorizácia bola percentuálna.

„Znamená to, že tí, ktorí mali tie najnižšie dôchodky, čiže boli tesne nad hranicou životného minima o minimál dôchodku, by boli valorizovaní len tými desiatimi percentami,“ vysvetlil.

Podľa Inštitútu pre výskum sociálno-ekonomických rizík v rámci výdavkov na potraviny, bývanie či lieky bude potrebné zadefinovať nový regulačný rámec. Martin Halás vysvetľuje, že životné minimum, ktoré je aktuálne pre jednu osobu 269 eur, by sa malo určovať inak.

„Ekonomicko-životné minimum, ktoré definovala Národná banka Slovenska na úrovni 394 eur, kde nie sú zahrnuté výdavky na nájom, bude zohľadňovať výdaje jedno-, dvoj-, troj-, štvorčlennej domácnosti na Slovensku. Od tohto životného minima by sa mali definovať všetky dávky,“ dodal s tým, že medzi tieto dávky patrí aj dôchodok.

Prijalo sa viacero opatrení na podporu dôchodcov, reagoval štát

Ministerstvo práce reaguje, že v priebehu roka prijalo viacero opatrení za účelom podpory poberateľov starobných dôchodkov. Hovorkyňa Kristína Korenková spresňuje, že okrem valorizácie, mnohí dostali rodičovský dôchodok a od júla sa rozmrazili minimálne dôchodky. Ich poberatelia dostanú namiesto 334 takmer 360 eur.

„Zároveň upozorňujeme, že riziko chudoby starších ľudí (65+) podľa údajov z EU SILC 2022 sa medziročne znížilo z 10,3 percenta na 8,1 percenta. V prípade, ak hovoríme iba o dôchodcoch, došlo k ich zníženiu z 10,1 percenta na 9,5 percenta.

Aj analytik Inštitútu INESS Radovan Ďurana pripomína, že Slovensko má najnižší podiel dôchodcov ohrozených chudobou.

„To, že má niekto nízky dôchodok, môže byť aj dôsledkom toho, že málo pracoval alebo mal nízke príjmy. My máme zásluhový dôchodkový systém, ktorý odmeňuje pracovnú aktivitu,“ dodal.

Zdôrazňuje, že je férové – ak tých, ktorí odpracovali iba 30 rokov, chráni inštitút minimálneho dôchodku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika