Na hlavný obsah

Niektorí penzisti si prilepšia tento rok dvakrát. Zvyšovanie minimálneho dôchodku ich čaká v júli aj v októbri

Dokopy tak dostanú o desiatky eur viac.

Niektorí penzisti si prilepšia tento rok dvakrát. Zvyšovanie minimálneho dôchodku ich čaká v júli aj v októbri
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Zvyšovanie minimálneho dôchodku čaká niektorých penzistov nielen v júli, ale aj v októbri. Vyplýva to z novely zákona o pomoci v hmotnej núdzi. Minimálny dôchodok poberajú napríklad tí, ktorí mali malé platy alebo ako živnostníci odvádzali nízke odvody. Zákon musí ešte podpísať prezidentka.

Dôchodca, ktorý pracoval 30 rokov a poberá minimálny dôchodok 334 eur, dostane od 1. júla o takmer 30 eur viac. Od 1. októbra si prilepší o ďalších 25 eur. Tí, čo odpracovali viac, si prilepšia o vyššie sumy.

Výška minimálneho dôchodku pred a po navýšení.
Výška minimálneho dôchodku pred a po navýšení.Foto: RTVS

„Keby sme hovorili o 40 rokoch dôchodkového poistenia, tam sa po novom dostaneme na úroveň až 422,2 eur,“ spresnil hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr. Čo je o takmer 45 eur viac ako v súčasnosti. Po októbrovom zvýšení sa takýto penzista dostane na sumu takmer 460 eur. Zmeny sa dotknú asi 57-tisíc dôchodcov.

„Prevažne sú to ľudia, ktorí mali buď nízko platené zamestnania, alebo sú to živnostníci, ktorí počas celého svojho aktívneho života optimalizovali svoje výdavky do Sociálnej poisťovne,“ ozrejmil ekonóm Slovenskej akadémie vied Vladimír Baláž.

Téme zvyšovania minimálnych dôchodkov sa venovala redaktorka RTVS Ľubomíra Hulínová:

Väčšinu dôchodku im podľa ekonóma zhltne nájom, energie a potraviny. Bývalý minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) v roku 2020 minimálne dôchodky zmrazil, októbrové zvýšenie teraz presadili práve jeho stranícki kolegovia zo Sme rodina.

„V percentuálnych nákladoch výdavkov domácnosti im to stúplo najviac v pomere k ich príjmu. Tak preto sme chceli tým jednak najmenej zarábajúcim, ale aj ľuďom s tými najnižšími dôchodkami, pomôcť najviac,“ spresnil Krajniak.

Navýšenie nemusí stačiť

Jednota dôchodcov hovorí, že ľudia s minimálnymi dôchodkami majú veľké finančné problémy a ani navýšenie nemusí stačiť. Niekdajší minister práce Ján Richter (Smer-SD) hovorí, že k rozmrazeniu malo dôjsť už dávno. Myslí si však, že to nebude stačiť na to, aby sa životná úroveň dôchodcov vrátil na úroveň z roku 2020.

Ekonómov však znepokojuje, koľko Slovensko takéto zvyšovanie dôchodkov bude stáť. Pripomínajú, že populácia starne.

„Nastupujú na dôchodok aj pomerne silné populačné ročníky. Valorizačný mechanizmus je na podmienky OECD pomerne štedrý. Sú štáty, ako napríklad Japonsko, ktoré sú síce bohaté, ale oni zvyšujú ďaleko pomalšie,“ vysvetlil Baláž.

„Na to sú prostriedky v tohtoročnom štátnom rozpočte, tým, že sa neminuli na energetickú pomoc,“ dodal Krajniak.

Prvé zvýšené minimálne dôchodky vyplatí Sociálna poisťovňa v auguste, a to aj s doplatkom za júl.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika