Na hlavný obsah

Smer nemá výhru vo voľbách zaručenú, OĽANO môže prekvapiť. Politológ Lenč zhodnotil výsledky volebného modelu

SaS podľa neho voľby "prežije", pri KDH si tým istý nie je.

Smer nemá výhru vo voľbách zaručenú, OĽANO môže prekvapiť. Politológ Lenč zhodnotil výsledky volebného modelu
Jozef Lenč analyzoval exkluzívny prieskum MEDIAN SK pre RTVS. Foto: RTVS, TASR/Pavel Neubauer

Napriek tomu, že strana Smer-SD má podľa exkluzívneho volebného modelu agentúry MEDIAN SK pre RTVS najväčšie percento verných voličov i najväčší volebný potenciál, neznamená to, že má zaručenú výhru parlamentných volieb. Myslí si to politológ Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave Jozef Lenč.

S istotou sa však dá konštatovať, že strana Roberta Fica sa do parlamentu dostane. Nasvedčuje tomu jej veľká základňa pevne rozhodnutých voličov. Preferencie strany však dlhodobo stagnujú na úrovni 20 percent, čo podľa politológa indikuje veľkú šancu strany na výhru vo voľbách. Do volieb sa však trendy môžu ešte zmeniť.

S politológom UCM v Trnave Jozefom Lenčom sa o volebnom modeli MEDIAN SK pre RTVS rozprávala redaktorka Nina Janešíková:

Lenč vysvetlil, že strany, ktoré nemajú veľké množstvo lojálnych voličov, budú musieť zvoliť veľmi aktívny prístup k svojej kampani. Presvedčiť majú nielen svojich nelojálnych voličov, ale aj voličov iných strán s podobnou ideovou orientáciou a nestabilným elektorátom.

Hnutie OĽANO a priatelia sa ako trojkoalícia v prieskume prepadlo pod hranicu zvoliteľnosti. Predošlé skúsenosti s týmto politickým subjektom však podľa politológa Lenča nasvedčujú tomu, že ešte môže prekvapiť.

„OĽANO a jeho predseda mali väčšinou šťastie vo finiši predvolebnej kampane získať hlasy na to, aby sa stali veľkým skokanom alebo víťazom volieb. Nepodceňoval by som jeho potenciál získať nejaké hlasy navzdory tomu, že skúsenosť s ním je dnes vo verejnosti omnoho živšia, než v roku 2020,“ skonštatoval.

Rovnako očakáva, že voľby „prežije“ aj strana SaS Richarda Sulíka. Naopak, pri KDH, ktoré sa v predošlých dvoch voľbách do parlamentu nedostalo, napriek tomu, že predvolebné prieskumy ukazovali podobné preferencie tým súčasným, je skeptický.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko