Na hlavný obsah

Exkluzívny volebný model pre RTVS: Smer na čele, OĽANO by neprešlo. Takéto koalície očakávajú voliči

Smer disponuje aj najväčším volebným potenciálom.

Exkluzívny volebný model pre RTVS: Smer na čele, OĽANO by neprešlo. Takéto koalície očakávajú voliči
Budova Národnej rady SR. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Ak by sa parlamentné voľby konali koncom júla, najvyššiu podporu by získala strana Smer-SD. Na druhom mieste by skončilo Progresívne Slovensko. Ďalej nasledujú strany Hlas-SD, Republika, Sme rodina a SaS. Vyplýva to z volebného modelu, ktorý vytvorila agentúra Median SK exkluzívne pre RTVS. Do parlamentu by sa dostala aj strana KDH.

Smer-SD by podľa volebného modelu agentúry Median SK získal 21,5 percenta hlasov, Progresívne Slovensko by dosiahlo 17,1 percenta, tretí Hlas by skončil s 12,1 percenta hlasov. Republika by získala podporu 9,7 percenta, Sme rodina 7,4 percenta, SaS 6,5 percenta a KDH 6,2 percenta.

Do parlamentu by sa nedostali OĽANO a priatelia, SNS, Demokrati či Aliancia. OĽANO a priatelia by podľa volebného modelu skončili s 5,3 percentami hlasov, SNS by získala 4,2 percenta, Demokrati 3,4 percenta a Aliancia 2,4 percenta.

Najvyšším volebným potenciálom disponuje strana Smer, ako konštatuje Median SK. Potenciál strany vyčíslila agentúra na viac ako 34 percent. Za Smerom nasleduje Progresívne Slovensko a potom Hlas-SD. O pomerne vysokom potenciáli môžeme hovoriť aj v súvislosti so stranami Sme rodina, SaS, Republika či KDH, tvrdí Median SK.

Možné koalície strán

Väčšina Slovákov podľa Medianu SK nevie vyjadriť svoj názor na preferovanú podobu koalície po voľbách. Tí, ktorí na možnú koalíciu mali názor, najčastejšie uvádzali koalície Smer-SD, Republika a SNS, alebo spojenie Smer-SD, Hlas-SD a Sme rodina či Progresívne Slovensko, SaS a Demokrati.

Koalíciu tvorenú stranami Smer-SD, Republika a SNS si želajú najmä voliči strán SNS, Repubika a Smer. Možnosť koalície strán Smer-SD, Hlas-SD a Sme rodina si želá tretina voličov Hlasu-SD, tretina voličov Sme rodina a len 20 percent voličov strany Smer-SD, uvádza Median SK.

Rozloženie kresiel v parlamente podľa volebného modelu júl 2023.
Rozloženie kresiel v parlamente podľa volebného modelu júl 2023.Foto: Median SK

Koalíciu strán PS, SaS a Demokrati si želajú takmer všetci voliči Demokratov, polovica voličov PS a približne polovica voličov SaS. Ako uvádza agentúra, Koalíciu PS, Hlasu a SaS si želá štvrtina voličov PS a len 16 percent voličov SaS.

Median konštatuje, že Smer-SD v porovnaní s predchádzajúcim týždňom zaznamenal mierny nárast. Podpora strany Hlas-SD však klesá, a to najmä na úkor volebného jadra. Progresívne Slovensko disponuje v porovnaní s predchádzajúcimi voľbami aktuálne výrazne vyššou podporou, upozorňuje agentúra.

Agentúra Median SK realizovala prieskum na reprezentatívnej vzorke 1 010 respondentov vo veku 18 a viac rokov v termíne od 21. júla do 26. júla 2023.

Informácie o exkluzívnom prieskume agentúry MEDIAN SK priniesli aj Správy RTVS:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko