Na hlavný obsah

Smer-SD naďalej rastie, PS potvrdilo druhé miesto. OĽANO môže byť v problémoch

Na treťom mieste skončil Hlas-SD.

Smer-SD naďalej rastie, PS potvrdilo druhé miesto. OĽANO môže byť v problémoch
Na snímke zľava predseda Smeru-SD Robert Fico, predseda PS Michal Šimečka a predseda Hlasu-SD Peter Pellegrini. Foto: TASR/Pavol Zachar/Jaroslav Novák/Koláž RTVS

Ak by sa parlamentné voľby konali v júli, vyhral by ich opozičný Smer-SD so ziskom 19,4 percenta hlasov. Druhé by skončilo Progresívne Slovensko, ktoré by volilo 15,9 percenta opýtaných. Na treťom mieste finišoval Hlas-SD so 14,9 percentami. Vyplýva to z prieskumu agentúry Ipsos pre Denník N.

V Národnej rade SR by podľa prieskumu zasadli tiež Republika (8,6 %), koalícia OĽANO-Za ľudí-Kresťanská únia (7,1 %), Sme rodina (6,4 %), KDH (5,9 %), SaS a SNS (zhodne po 5 %).

Do parlamentu by sa nedostala Aliancia (3,5 %), ĽSNS (2,6 %), Demokrati (2,1 %), Modrí, Most-Híd (1,8 %) či Maďarské fórum (0,8 %).

Oproti júnovému prieskumu agentúry Ipsos si Smer Roberta Fica polepšil o 0,5 percenta a PS o 0,4 percenta. Prepad Hlasu sa zrejme ustálil. V problémoch sa ocitla SaS, ktorej preferencie klesli o 2,2 percenta a lavíruje tak na hrane zvoliteľnosti.

Po vytvorení koalície so Za ľudí a Kresťanskou úniou sa aj OĽANO nachádza v akútnom ohrození. Na to, aby sa dostalo do parlamentu potrebuje totiž najmenej 7 percent.

Naopak, SNS by už podľa tretieho prieskumu prekročila prah zvoliteľnosti a dostala by sa do parlamentu. Tesne nad päť percent mala aj posledných prieskumoch agentúr Focus a AKO.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko