Na hlavný obsah

Preferencie Hlasu klesajú, PS naopak posilňuje. Po voľbách však hrozí patová situácia, ukazuje prieskum Ipsosu

V júni by podľa neho voľby vyhral Smer-SD.

Preferencie Hlasu klesajú, PS naopak posilňuje. Po voľbách však hrozí patová situácia, ukazuje prieskum Ipsosu
Na snímke zľava predseda Smeru-SD Robert Fico, predseda PS Michal Šimečka a predseda Hlasu-SD Peter Pellegrini. Foto: TASR/Pavol Zachar/Jaroslav Novák/Koláž RTVS

V júni by parlamentné voľby vyhral Smer-SD s 18,9 percentami hlasov. Za ním by na podľa najnovšieho prieskumu agentúry Ipsos pre Denník N umiestnilo Progresívne Slovensko s podporou 15,5 percenta hlasov. Hlas-SD by bol treťou najvolenejšou stranou (14,8 percenta).

Do Národnej rady (NR) SR by sa dostalo osem strán. Za tromi najsilnejšími stranami by sa umiestnila Republika (8,3 percenta) a ďalej by nasledovala SaS a Sme rodina (obe 7,2 percenta). Nad hranicou piatich percent by sa umiestnili OĽANO (6,4 percenta) a KDH (5,6 percenta).

Asi štvorpercentnú podporu by získali strany SNS a Demokrati, ktoré majú ešte šancu vstúpiť do parlamentu.

V porovnaní s predošlým odhadom Ipsosu si Smer-SD a PS prilepšili o dva percentuálne body. Popularita zvyšných politických strán v polovici júna stagnovala.

Ak by však voľby skončili podľa týchto odhadov, mohla by v parlamente nastať patová situácia. Smer-SD by totiž mal 34 mandátov, PS 28 a Hlas by mal 26 kresiel. Nasledovala by Republika s 15 zákonodarcami, Sme rodina s 13, OĽANO s 11 a KDH s desiatimi poslancami.

Smer-SD by po víťazstve len ťažko poskladal parlamentnú "sedemdesiat šestku". So súčasnou opozíciou - Hlasom a Republikou, by mali len 75 poslancov. Do väčšiny by im teda chýbalo jedno kreslo.

Parlamentnú väčšinu by však nedosiahli ani zvyšné politické strany. PS, Sme rodina, SaS, OĽANO a KDH by mali rovnako 75 mandátov. Strany zároveň medzi sebou odmietajú spolupracovať.

Ipsos vykonal prieskum na vzorke 1 001 respondentov v termíne od 12. do 16. júna formou internetových dotazníkov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko