Na hlavný obsah

Španielsko vyšle vojakov na Slovensko, Česi posilnia svoju prítomnosť v SR

Ide o nový obranný plán pre východné krídlo NATO.

Španielsko vyšle vojakov na Slovensko, Česi posilnia svoju prítomnosť v SR
Na ilustračnej snímke českí vojaci. Foto: TASR/Barbora Vizváryová

Česká republika sa bude podľa prezidenta Petra Pavla významne podieľať na rozširovaní útvaru NATO na Slovensku. Prispeje jedným zmiešaným práporom priamo na území SR a ďalším práporom, ktorý bude dislokovaný na území ČR. Český prezident to vyhlásil v utorok (11. 7.) pred začiatkom aliančného samitu vo Vilniuse.

„Na Slovensku, tak ako inde, sa prítomnosť zvýši na stupeň dostupná brigáda. Česká republika sa na tom bude významne podieľať, pretože sa zúčastní jedným zmiešaným práporom priamo na Slovensku, jedným práporom, ktorý bude dislokovaný na území ČR, plus podstatnou časťou štábu a podporných jednotiek,“ oznámil Pavel.

V rámci nového obranného plánu pre východné krídlo NATO pošle svojich vojakov na Slovensko aj Španielsko. Zvýši tiež počet príslušníkov svojej armády v Rumunsku. Informoval o tom podľa agentúr DPA a EFE španielsky premiér Pedro Sánchez.

Minister obrany rozhodnutie víta

Minister obrany Martin Sklenár ocenil rozhodnutie Španielska. Španielski vojaci budú pôsobiť na Lešti. Uviedol v utorok na samite. Sklenár priblížil, že SR by malo posilniť niekoľko stoviek španielskych vojakov. V priebehu jesene by mali prísť na cvičenie, na ktorom si preveria detaily svojho pôsobenia, dodal.

Šéf slovenského rezortu obrany vysvetlil, že tento krok je súčasťou rozhodnutí, ktoré členovia NATO na samite prijímajú, vrátane zvyšovania počtu vojakov na východnom krídle z úrovne práporu až na úroveň brigády.

Podľa Sklenára ide o jasný dôkaz, že Slovensko sa môže spoľahnúť na svojich spojencov. Vysvetlil, že na slovenskom území nebude pôsobiť celá brigáda, ale jej časti, ktoré sa budú pripravovať na situáciu, ktorá by mohla nastať v prípade krízy.

Vojenskú prítomnosť na Slovensku podľa Sklenára mierne upravuje aj ČR. V rámci plánov schválených vo Vilniuse Praha identifikuje jednotky, ktoré sa budú môcť na území SR veľmi rýchlo využiť v prípade eskalácie krízy. Tie by tak posilnili jednotky, ktoré už na Slovensku pôsobia.

Sklenár zdôraznil, že sa to deje v súlade s mandátom schváleným Národnou radou (NR) SR.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko