Na hlavný obsah

Spoločnosť OceanGate, ktorá prevádzkuje podmorské plavby k Titanicu, pozastavuje svoju činnosť

Počas poslednej plavby ich ponorky v júni zahynulo päť ľudí.

Spoločnosť OceanGate, ktorá prevádzkuje podmorské plavby k Titanicu, pozastavuje svoju činnosť
Loď s logom spoločnosti OceanGate. Foto: TASR/AP

Spoločnosť OceanGate Expeditions, ktorá prevádzkovala tragickú podmorskú plavbu k Titanicu, oznámila, že pozastavuje všetky činnosti. Informovala o tom vo štvrtok (6. 7.) agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie spoločnosti. Ponorka OceanGate s piatimi ľuďmi na palube počas svojej poslednej plavby v júni implodovala. Všetci cestujúci zahynuli.

Kanadské a americké orgány vyšetrujú príčinu nehody. V hodinách a dňoch po tom, ako pobrežná stráž začala pátrať po nezvestnej ponorke, sa začali objavovať informácie o možnom pochybení prevádzkovateľa podmorského plavidla. Odborníci už v minulosti upozornili spoločnosť, že ich stroj dostatočne neotestovali. Médiá pripomenuli skoršie vyjadrenia generálneho riaditeľa spoločnosti Stocktona Rusha, ktoré poukazovali na jeho laxný prístup k predpisom. Samotný Rush pri júnovej nehode zahynul.

Pobrežná stráž USA vyzdvihla zvyšky ponorky, pravdepodobne aj s ľudskými pozostatkami, po prieskume oceánskeho dna približne 500 metrov od vraku Titanicu. Vyšetrovatelia dúfajú, že bližšie preskúmanie vraku pomôže objasniť príčinu katastrofy.

Nehoda okrem iného vyvolala diskusiu o tom, kto by mal hradiť náklady na záchranné operácie veľmi bohatých ľudí, ktorí sa oddávajú extrémnym aktivitám a turistike. Ako sú výstupy na najvyššie hory bez dostatočného výcviku, cestovanie na dno oceánu alebo naopak do vesmíru.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet