Na hlavný obsah

Stovky miest v polícii by mohli obsadiť civilní zamestnanci, štát by tak ušetril

Vyplýva to z analýzy Útvaru hodnoty za peniaze.

Stovky miest v polícii by mohli obsadiť civilní zamestnanci, štát by tak ušetril
Ilustračná snímka. Foto: Facebook/Polícia SR - Bratislavský kraj

Najmenej 900 miest v Policajnom zbore by mohli obsadiť civilní zamestnanci. Vyplýva to z analýzy Útvaru hodnoty za peniaze (ÚHP). Podľa neho by štát ušetril vzhľadom na nižšie náklady na civilných pracovníkov.

V rámci aktualizácie revízie výdavkov analytici navrhli aj ďalšie opatrenia, týkajúce sa štruktúry polície, rozpočtu či odmeňovania.

„Táto analýza ukazuje, že revízie výdavkov nie sú automaticky len o hľadaní priestoru na úspory. Kvalita policajných služieb sa dá zvýšiť napríklad správnym rozložením síl v regiónoch a po vzore iných krajín aj zavedením verejného hodnotenia práce polície,“ skonštatoval riaditeľ ÚHP Martin Haluš.

Analytici navrhujú v rámci existujúcich kapacít posilniť útvary určené na prevenciu a objasňovanie kriminality. Pozrieť sa podľa nich treba aj na rozdelenie policajtov v regiónoch. „Počet prípadov na policajta sa medzi niektorými policajnými obvodmi líši až štvornásobne. S rastúcim počtom trestných činov na policajta pritom klesá ich objasnenosť,“ zdôvodnili v revízii.

ÚHP tiež upozorňuje, že Slovensko je jedinou krajinou V4 so špecializovaným odborom železničnej polície a úlohy mýtnej polície v mnohých krajinách vykonávajú civilné inštitúcie.

Hodnotenie polície

Medzi predloženými opatreniami je aj každoročné hodnotenie polície. „Navrhujeme zaviesť komplexný systém hodnotenia policajných služieb. Ten by sa okrem iného zameral na meranie postojov verejnosti k práci polície a viktimizácie, teda aj nenahlásenej kriminality,“ vysvetlil analytik ÚHP Patrik Pružinský. Súčasťou hodnotenia by mal byť aj prieskum verejnej mienky, ktorý by realizovala niektorá z výskumných agentúr.

Počet zamestnancov polície, ako aj platy policajtov v pomere k priemernej mzde v hospodárstve sú podľa analýzy porovnateľné s okolitými krajinami. Aktuálne je na Slovensku približne 20 500 policajtov.

Transparentnosť a atraktivitu práce v polícii by podľa ÚHP zvýšili jasnejšie pravidlá pre priznávanie príplatkov. „Systém odmeňovania v Policajnom zbore je neprehľadný a môže na policajtov pôsobiť demotivačne,“ podotkli s tým, že existuje 20 rôznych príplatkov.

Ďalšie opatrenia sa týkajú napríklad zreálnenia počtu tabuľkových miest so súčasným stavom počtu policajtov a rozpočtovými možnosťami rezortu. Ale aj úpravy programového rozpočtovania tak, aby sa znížil podiel inde neklasifikovaných výdavkov v rozpočte Ministerstva vnútra SR z 20 percent na päť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko