Na hlavný obsah

Tipos SHL: Levice sa sťahujú do Popradu. Kamzíci majú farmárske mužstvo

V druhej najvyššej súťaži budú účinkovať AquaCity Pikes.

Vedenie hokejového klubu HK Poprad sa dohodlo na spolupráci s HK Levice a bude mať farmársky tím v Slovenskej hokejovej lige (SHL). V druhej najvyššej slovenskej súťaži budú účinkovať AquaCity Pikes, hlavným trénerom sa stal Dušan Brincko.

„Hlavným dôvodom nášho príchodu do Popradu bola plánovaná rekonštrukcia zimného štadióna v Leviciach počas nadchádzajúcej sezóny a havarijný stav chladenia.

Po niekoľkomesačných rokovaniach o možnostiach pôsobenia nášho klubu sme sa rozhodli pre sezónu 2023/2024 vytvoriť farmársky tím pre A-mužstvo HK Poprad priamo v Poprade,“ vysvetlila manažérka klubu Denisa Kleinová v tlačovej správe.

„Spolupráca prebiehala už v minulosti, mesto Poprad nám poskytlo zázemie, a preto to bol najlepší variant a nebol dôvod váhať nad spoluprácou.“

Do organizácie chcú sťahovať hráčov z okolia

Názov reflektuje na jedného z hlavných partnerov klubu a slovenský podnázov charakterizuje šťuku. Pomenovanie vyjadruje dravosť a rýchlosť, čím sa chce aj tím prezentovať. „Musím povedať, že v rokovaniach s primátorom mesta Poprad Antonom Dankom ohľadne spolupráce a pomoci nám bola poskytnutá maximálna súčinnosť a som rád, že naše vzťahy v rámci klubu a mesta sú na výbornej úrovni.

Je to skvelá správa pre popradský hokej. Už v minulosti sme s Levicami spolupracovali a niektorí hráči tam hrali. Hľadali sme medzistupeň medzi Extraligou juniorov a Tipos extraligou.

Po športovej stránke to je výhoda, pretože klub produkuje veľké množstvo mladých hokejistov, ktorí končia v juniorskom veku. Chceli by sme k nám do organizácie sťahovať talentovaných hráčov zo širšieho okolia prípadne celého Slovenska. Týmto krokom zvýšime konkurenciu medzi hráčmi ako v extralige, tak v prvej lige,“ povedal riaditeľ klubu Ľudovít Jurinyi.

Projekt chceli realizovať už skôr

Na zápasovej súpiske sa budú objavovať aj hokejisti prvého tímu, ktorí sa nevojdú do zostavy. „AquaCity Pikes bude naším priamym farmárskym tímom, ktorý bude mať plnohodnotné zázemie na našom štadióne a po športovej stránke bude priamo prepojené pod drobnohľadom hlavného trénera A-tímu a jeho asistentov.

Projekt sme chceli realizovať už skôr, ale nemali sme na to priestor. Je v našom záujme udržať ho dlhodobo či už v spojení s Levicami alebo inou licenciou. Cieľom je vytvoriť komplexnú organizáciu od prípravky, cez všetky mládežnícke kategórie, SHL až po extraligu. Týmto sa môžeme zaradiť medzi najlepšie organizácie,“ konštatoval Jurinyi.

Hlavným trénerom Brincko

Hlavným koučom bude Dušan Brincko: „Chcem poďakovať za dôveru, že môžem opäť trénovať v Poprade. Budeme mať najmladšie mužstvo v lige a budeme úzko spolupracovať s trénerom ´kamzíkov´ Alešom Totterom.

Väčšina hráčov má do 23 rokov. Neznamená to však, že sú nováčikovia, nakoľko mnohí majú viacročné skúsenosti so SHL. Pripravujeme aj tryout, na skúšku príde sedem hráčov a zapoja sa do neho aj juniori.

Spoločne s trénermi A-tímu budeme všetkých pozorovať, rozprávať sa a niektorých si určite necháme, ktorí dostanú šancu v prípravných zápasoch. Po dvojtýždňovej príprave prvého mužstva sa uskutoční rez, a niektorí hokejisti prídu aj do nášho tímu. Naopak, hráči AquaCity Pikes majú šancu počas zranení hokejistov A-tímu nastupovať za ´kamzíkov´,“ uviedol Brincko.

Na súpiske zatiaľ 18 hráčov

V tréningovom procese budú zapojení mládežnícki tréneri Miroslav Škovira, Ondrej Homa a Vladimír Urban. Úzka kooperácia bude aj s mládežou a s hlavným trénerom juniorov Jurajom Halajom. Klub má na súpiske už 18 hráčov.

Desiati z nich sú odchovanci popradského hokeja, trinásti majú do 23 rokov a z toho traja do 20 rokov. V tíme sú aj dvaja ukrajinskí hokejisti, jedným z nich je Oleksandr Peresunko, ktorý v minulej sezóne hral za Poprad.

V zmysle smernice SZĽH môžu v SHL štartovať maximálne štyria zahraniční hráči, na súpiske by mali byť nominovaní siedmi hráči mladší ako 23 rokov. Majitelia permanentných vstupeniek HK Poprad budú mať vstup na zápasy bezplatne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport