Na hlavný obsah

Nikto nepredpokladal, že to môže skončiť až takto, vraví bývalý hráč HK Martin Marcel Petran

Podlžnosti voči hráčom sú podľa jeho informácii vysporiadané.

Nikto nepredpokladal, že to môže skončiť až takto, vraví bývalý hráč HK Martin Marcel Petran
Hokejisti HK Martin obsadili v uplynulom ročníku Tipos SHL bronzovú priečku. Foto: Facebook/HK Martin

Na začiatku uplynulého ročníka deklarovali funkcionári z Martina ambíciu postúpiť do najvyššej súťaže. Rok sa s rokom zišiel a v siedmom najľudnatejšom meste Slovenska majú úplne iné starosti. HK Martin končí svoje pôsobenie v Tipos SHL a prvoligová licencia sa sťahuje na východ krajiny do Prešova.

„V klube vládlo medzi hráčmi i vedením sklamanie z toho, že sme nepostúpili minimálne do finále proti Žiline. Nemali sme však žiadne náznaky, že by to mohlo skončiť až takto zle,“ vyjadril sklamanie z nečakaného konca profesionálneho seniorského hokeja v Martine obranca Marcel Petran.

Jemu a ďalšej dvadsiatke martinských hráčov zavesili v polovici apríla na krk bronzové kovy. V tom čase ešte nikto z hráčov a ani takmer tri tisícky fanúšikov na štadióne netušili, že prehraný semifinálový duel s Humenným bol nateraz pre metropolu Turca posledným v druhej najvyššej súťaži.

Svoj pohľad na celú situáciu poskytol pre spravodajský portál RTVS aj jeden z hráčov, 36-ročný bek Marcel Petran.

Koniec nič nenaznačovalo

HK Martin pred pár dňami oznámil, že v nasledujúcom ročníku nebude súčasťou Tipos SHL. Vedenie nedokázalo získať dostatočné množstvo financií na pokračovanie v druhej najvyššej súťaží, a tak sa rozhodlo predať licenciu Prešovu.

Vzniknutá situácia nepríjemne prekvapila hokejovú verejnosť, fanúšikov z Turca i samotných hráčov. „S vedením som mal pohovor už pred tým, pretože naša sezóna nebola výkonnostne vyrovnaná. V jej priebehu sme však nikdy nikde nezachytili, že by sa takéto niečo mohlo stať, pretože stále bolo deklarované, že chceme postúpiť do extraligy normálnou cestou, teda vyhrať titul. To sa nám nepodarilo a sezóna sa skončila,“ priblížil Petran, ktorý v doposiaľ poslednom prvoligovom dueli Martina niesol na drese kapitánske céčko.

Skúsený 36-ročný bek priznáva, že hráči boli pôvodne oboznámení aj s možnosť pôsobenia v novej súkromnej lige – PHL. Okrem deviatich extraligových klubov si do nej podali prihlášku práve Martinčania.

Zástupcovia PHL však napokon pristúpili k dohode so SZĽH a najvyššiu slovenskú súťaž by mali hrať pod jeho hlavičkou aj naďalej. „Hokej nehrám prvý rok a rovnako aj ostatní hráči potom zachytili od iných ľudí, čo sa deje. Pošuškávalo sa kadečo, ale nikto nechcel veriť, že bude koniec. Bolo povedané, že keď padne PHL, tak budeme aj naďalej pokračovať v prvej lige. Až približne pred dvoma týždňami nám oznámili, že sa nebude hrať ani Tipos SHL,“ ozrejmil bývalý hráč Mikuláša, Popradu, Zvolena i Košíc.

Podlžnosti majú vyplatené

V stanovisku na oficiálnej facebookovej stránke HK Martin sa uvádza, že z peňazí získaných z predaja licencie budú vyplatené podlžnosti, vrátane doplatenia meškajúcich výplat hráčov. Podľa Petrana klub nemal počas priebehu ročníka žiaden problém s plnením si záväzkov voči hráčom.

Výnimkou bola len posledná výplata. „Počas sezóny nebol problém ani raz. Keď sme sa dohodli na určitom dátume, tak peniaze boli v ten deň vždy na účte. Nejaká časť výplaty meškala za mesiac apríl, ale bolo to len malé percento. Spôsobené to bolo tým, že sme nepostúpili do finále a pár sponzorov bolo nahnevaných, a tak meškali s peniazmi, ktoré mali dať klubu,“ ozrejmil hráč s viac ako 400 štartami v extralige.

Vzniknutú situáciu sa však vedenie klubu snažilo vyriešiť k spokojnosti všetkých zasiahnutých. „Pán Murček je natoľko korektný človek, že po tom, čo sa udialo, zavolal každému jednému hráčovi a dohodol sa s ním na vyplatení meškajúcich výplat. Podľa mojich informácii, každý jeden hráč, s ktorým som v kontakte, má vyplatené všetko, na čom sa vopred dohodol“ dodal.

Zatiaľ sa mu neozvali

Novým vlastníkom martinskej prvoligovej licencie sa stala spoločnosť Prešov Hockey a.s. Riaditeľ martinského klubu Milan Murček v jednom z rozhovorov priznal, že okrem licencie by sa mali do tretieho najväčšieho mesta Slovenska sťahovať aj niektorí hráči. „Z martinskej strany bolo spomenuté aj moje meno.

Doteraz však nevidujem žiadny kontakt z Prešova. Viem však, že pár hráčov, ktorí boli so mnou v Martine už boli oslovení prešovskou stranou a nejaká komunikáciu už prebehla,“ opísal svoju aktuálnu situáciu ostrieľaný bek.

Ten v polovici septembra oslávi 37. narodeniny. Nový ročník 2023/2024 bude jeho sedemnástym v profesionálnom hokeji. „Pokiaľ mi zdravie slúži a mám chuť do hokeja, tak si chcem ešte nejaký ten rok pohrať. Záleží na tom, kde zakotvím, respektíve, či sa niekto ozve a bude mať záujem o moje služby,“ povedal Petran.

Dobre stavaný strážca zadných radov sa na nový ročník pripravuje individuálne v Liptovskom Mikuláši. V prípade záujmu o jeho služby by sa nebránil ani pokračovaniu na východe republiky.

„Určite by som mal záujem o pokračovanie v Prešove, keďže som veril, že budem pokračovať v Martine. S ľuďmi i spoluhráčmi sme si sadli, bolo mi tam dobre. Keby prišiel telefonát z Prešova, tak určite by som bol otvorený komunikácii,“ uzavrel pre spravodajský portál RTVS Petran.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport