Na hlavný obsah

Ukrajinci si na Slovensku prevezmú ďalšie húfnice. Peniaze na techniku tentokrát nejdú z našej kasy

Slávnostné odovzdanie sa koná v Dubnici nad Váhom.

Ukrajinci si na Slovensku prevezmú ďalšie húfnice. Peniaze na techniku tentokrát nejdú z našej kasy
Samohybná kanónová húfnica Zuzana 2. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Ukrajina si v utorok (1. 8.) na Slovensku prevezme ďalšie dve samohybné húfnice Zuzana 2. Pôjde o prvé dve delostrelecké súpravy z celkovo 16 kusov, ktorých výrobu financujú spoločne Dánsko, Nórsko a Nemecko, uviedlo na svojom webe slovenské ministerstvo obrany.

Výrobu húfnic Zuzana 2 na kolesovom podvozku Tatra má na starosti štátom kontrolovaná spoločnosť Konštrukta-Defence. Podľa informácií výrobcu systém v automatickom režime dokáže vystreliť v prvej minúte päť rán. Jeho maximálny dostrel v závislosti od použitej munície dosahuje najmenej 41 kilometrov. Húfnicu obsluhuje štvorčlenná posádka.

Slávnostného odovzdania sa v Dubnici nad Váhom podľa ministerstva zúčastnia slovenský premiér Ľudovít Ódor, minister obrany Martin Sklenár a veľvyslanci Ukrajiny aj trojica krajín, ktorá výrobu húfnic pre Ukrajinu financuje.

O tom, že Nemecko, Dánsko a Nórsko kúpia spoločne 16 slovenských húfníc Zuzana 2, informovala vlani v októbri agentúra Reuters s odvolaním sa na Berlín. Trojica krajín zaplatí za dodávky týchto samohybných diel 92 miliónov eur.

Samotné Slovensko od začiatku ruskej invázie na Ukrajine poskytlo Kyjevu rôzny vojenský materiál. Napríklad stíhačky MiG-29, systém protivzdušnej obrany S-300, bojové vozidlá pechoty. Ale aj odmínovacie zariadenia či vrtuľníky a v rámci komerčného kontraktu tiež samohybné húfnice Zuzana 2.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet