Na hlavný obsah

Ukrajinskému dievčatku transplantovali srdce, darcom je malý chlapec. Operovalo sa uprostred zúriacej vojny

Operácia išla dobre, nové srdce bije v hrudi dievčatka.

Ukrajinskému dievčatku transplantovali srdce, darcom je malý chlapec. Operovalo sa uprostred zúriacej vojny
Zákrok vykonali uprostred zúriacej vojny a neustáleho ohrozenia ruskými raketami Foto: TASR/AP

Na Ukrajine vykonali úspešnú transplantáciu srdca, ktoré voperovali šesťročnému dievčaťu. Darcom orgánu bol štvorročný chlapec. V pondelok (11.7.) to oznámil Ústav srdcových chorôb ukrajinského ministerstva zdravotníctva. Zákrok vykonali uprostred zúriacej vojny a neustáleho ohrozenia ruskými raketami, napísal v utorok portál televízie CNN.

Počas trojhodinovej operácie, ktorá sa uskutočnila v nedeľu večer v Kyjeve, dali dievčatku srdce od štvorročného chlapčeka. Dieťaťu lekári predtým konštatovali mozgovú smrť, chlapca postihla aneuryzma (vydutie cievy).

Bola to prvá transplantácia srdca urobená na Ukrajine u takého malého dieťaťa, uviedol ústav. „Operácia bola jedinečná aj v tom, že obaja, darca aj príjemkyňa, boli veľmi malé deti a transplantácia si vyžadovala od lekárov viac úsilia,“ priblížil.

Transplantáciu vykonal tím lekárov pod vedením Borysa Todurova, vedúceho odborníka oddelenia chirurgickej a minimálne invazívnej liečby. „Operácia prebehla hladko, dievča dve hodiny po zákroku extubovali,“ uviedol Todurov v príspevku na Facebooku.

Ústav srdcových chorôb zverejnil aj zábery z operácie. Zachytávajú matku chlapca, ktorého srdce bolo darované, ako stojí pri lôžku dievčaťa.

„Operácia išla dobre a nové srdce bije v hrudi dievčatka,“ napísala v emotívnom príspevku na Facebooku Oxana Dmytrijevová, predsedníčka podvýboru ukrajinského parlamentu pre moderné liečebné technológie a rozvoj transplantácií.

„Je mimoriadne dojímavé, že matka zosnulého chlapca prišla počúvať, ako srdce jej dieťaťa bije v inej hrudi – mám pri tej fotografii slzy v očiach,“ dodala politička.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet