Na hlavný obsah

Planéta zažila sériu rekordne teplých dní. Vedci varujú pred mimoriadne teplým letom

Rekordná globálna teplota sa pravdepodobne opäť prekonala.

Planéta zažila sériu rekordne teplých dní. Vedci varujú pred mimoriadne teplým letom
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Planétu zasiahli tri celosvetovo najteplejšie dni v zaznamenanej histórii. V pondelok (3. 7.) bolo prvýkrát v priemere vyše 17 stupňov, pričom táto hranica sa znovu prekonala aj v ďalších dvoch dňoch. Uviedla to vo štvrtok agentúra AP s odvolaním sa na neoficiálne údaje vedcov z Mainskej univerzity v USA.

Priemerná globálna teplota v utorok (4. 7.) aj v stredu (5. 7.) predstavovala 17,18 stupňa. Uiedli vedci z Mainskej univerzity s odvolaním sa na svoj nástroj Climate Reanalyzer, ktorý využíva satelitné dáta a počítačové simulácie.

V pondelok bolo v priemere 17,01 stupňa, vyplynulo z analýzy Národného centra pre environmentálne predpovede (NCEP). Predchádzajúci celosvetový teplotný rekord 16,92 stupňa pochádza podľa NCEP z augusta 2016.

Vedci už niekoľko mesiacov varujú, že rok 2023 by mohla sprevádzať rekordné horúčavy v dôsledku zmeny klímy spôsobenej ľudskou činnosťou, predovšetkým spaľovaním fosílnych palív. Horúčavám tiež napomáha prirodzený meteorologický jav známy ako El Niňo, ktorý sa vyznačuje otepľovaním oceánov.

„Takýto rekord je ďalším dôkazom pre teraz masívne podporovanú tézu, že globálne otepľovanie nás posúva do teplejšej budúcnosti,“ povedal klimatológ Chris Field zo Stanfordovej univerzity, ktorý sa na výpočtoch nepodieľal.

Údaje sú neoficiálne, no veľavravné

Denné údaje sú neoficiálne. Predstavujú však užitočný prehľad toho, čo sa deje v otepľujúcom sa svete, uviedol klimatológ Sean Birkle z Mainskej univerzity. Americký národný úrad pre oceány a atmosféru (NOAA) oznámil, že tieto údaje zahrnie do svojich výpočtov.

Hoci použitý súbor dát siaha iba do roku 1979, Sarah Kapnicková z NOAA uviedla, že vzhľadom na ďalšie údaje je pravdepodobné, že svet skutočne zažil najteplejší deň za „niekoľko sto rokov“.

Teplotné rekordy tento týždeň registroval Québec či Peru. V Pekingu minulý týždeň zaznamenali deväť dní po sebe, počas ktorých teplota presiahla 35 stupňov. Americké mestá od Medfordu v Oregone až po Tampu na Floride sa pohybujú na historických maximách, uviedol Zack Taylor, meteorológ z Národnej meteorologickej služby (NWS).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet