Na hlavný obsah

V Taliansku spadla dosiaľ najväčšia ľadová krúpa zaznamenaná v Európe

Predchádzajúci európsky rekord vydržal iba päť dní.

V Taliansku v pondelok (24. 7.) zaznamenali vôbec najväčšiu ľadovú krúpu spadnutú počas búrky v Európe. Mala priemer 19 centimetrov a odfotografovali ju v mestečku Azzano Decimo v regióne Furlansko-Júlske Benátky. Informoval o tom v utorok (25. 7.) tím slovenského meteorológa Tomáša Púčika, pracujúceho pre Európske laboratórium pre výskum intenzívnych búrok (ESSL).

Odborníci z Európskej databázy nepriaznivého počasia (ESWD), ktorá spadá pod ESSL, skúmali fotografie a tiež rôzne údaje o búrke v danej oblasti na severe Talianska. Krúpa odfotografovaná v pondelok neskoro večer sa už veľkosťou blížila k tej zaznamenanej v júli 2010 v americkom štáte Južná Dakota, ktorá mala priemer 20,3 centimetra.

Predchádzajúci európsky rekord so 16-centimetrovou krúpou z benátskeho Carmignana di Brenta vydržal iba päť dní.

ESSL poznamenáva, že počas posledných desaťročí zaznamenalo v európskom meradle práve severné Taliansko najvýraznejší nárast počtu búrok s veľkými krúpami.

O skúmaní veľkosti krúp spadnutých počas najnovších búrok v Taliansku tímom Tomáša Púčika informoval v utorok aj americký denník The Washington Post.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet