Na hlavný obsah

Včely musí prikrmovať, inak by neprežili. Pre sucho a vysoké teploty včelstvá hladujú

Druhé stáčanie medu tento rok nebude.

Včely musí prikrmovať, inak by neprežili. Pre sucho a vysoké teploty včelstvá hladujú
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Väčšina chovateľov včiel na Šariši potvrdila, že druhé stáčanie medu nebude. Včely nemajú nektár, preto ich chovatelia už teraz musia prikrmovať. Dôvodom doslova hladujúcich včelstiev je sucho a vysoké teploty. Začínajúcich včelárov táto situácia môže ekonomicky zruinovať.

Pán Nemčík z Prešova má včelín priamo pod lesom nad obcou Okružná. Zdedil ho po svojom otcovi, dnes vnukovi odovzdáva aj takúto skúsenosť.

„Začali sme vytáčať, otvoríme jeden úľ, prázdny, druhý úľ prázdny. Potom sme prešli aj všetky plodiská, všetko prázdne. To sa ešte za 38 rokov nestalo toto, čo teraz,“ skonštatoval včelár Myron Nemčík z Prešova.

Problémom včiel sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Diana Murdziková:

Druhé stáčanie medu bolo bez výsledku. Po iné roky vytočil aj 600 kilogramov. Nemčík zhodnotil, že tento rok nestočil „absolútne nič.“ Prvou pomocou pre hladné včely je cukrová voda. Takmer 200 kilogramov cukru kúpil pre svoje robotnice, aby prežili. Prikrmoval ich už trikrát. Tak ako pred zimou.

Aj iní včelári na východe sú na tom rovnako. Včely o hlade dávajú vedieť. „Keď včelár otvorí úľ, vyletia naňho ako keby neviem čo sa dialo. To sa roky dozadu nikdy nestávalo. Akoby začali útočiť, ale oni sú hladné,“ priblížil asistent veterinára pre včely Jozef Magač.

Tí, ktorí tento rok začínajú s chovom včiel aj s predajom medu, sú nemilo zaskočení. To, čo do chovu investovali, sa im nemusí vrátiť . „V takom období ako je teraz, keď začínajúci včelár si kúpi 20 včelstiev, no to je hromada peňazí a za desať rokov sa mu to nemusí vrátiť,“ skonštatoval Magač.

Mnohí včelári už doslova opatrujú len niekoľko kusov fliaš s medom. Väčšinou im ostal med ešte z prvého stáčania.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny