Na hlavný obsah

Voľby by v júli vyhral Smer-SD. Do parlamentu by sa tesne dostala aj SNS, ukázal prieskum AKO

OĽANO by získalo pre koalíciu potrebných sedem percent.

Voľby by v júli vyhral Smer-SD. Do parlamentu by sa tesne dostala aj SNS, ukázal prieskum AKO
Na snímke poslanci v pléne Národnej rady SR. Foto: TASR

Parlamentné voľby by v júli vyhrala strana Roberta Fica Smer-SD. Druhý najvyšší počet hlasov by získal Hlas-SD Petra Pellegriniho, na treťom mieste by skončilo Progresívne Slovensko. Vyplýva to z prieskumu agentúry AKO pre televíziu JOJ.

Do parlamentu by sa dostala aj strana SaS Richarda Sulíka (7,6 percenta). Hnutie OĽANO, ktoré ide do volieb ako trojkoalícia spolu so stranami Za ľudí a Kresťanskou úniou, by získalo potrebné preferencie na to, aby sa dostalo do parlamentu (7,2 percenta). Koalícia potrebuje vo voľbách aspoň sedem percent na to, aby získala parlamentné kreslá.

Poslancov v Národnej rade (NR) SR by malo hnutie Republika (6,8 percenta), Sme rodina (6,2 percenta) a KDH (5,9 percenta.)

Zmenu preferencií zaznamenala strana SNS Andreja Danka, ktorá by podľa prieskumu prekonala hranicu piatich percent (5,1 percenta), a teda by získala kreslá v NR SR. V porovnaní s predošlým prieskumom AKO si poradie vymenili KDH a Sme rodina. Strana Borisa Kollára by získala väčšiu podporu o 0,3 percentuálneho bodu.

Pri pohľade na júnový prieskum možno spozorovať aj pokles preferencií Smeru o takmer jedno percento. Klesli aj voliči Hlasu, a to o 0,7 percenta. Naopak rástli preferencie Progresívneho Slovenska, a to presne o jeden percentuálny bod.

Pred bránami NR SR by ostali Demokrati (2,2 percenta), Kotlebovci - ĽSNS (1,7 percenta), Aliancia (1,7 percenta), strany združené okolo Maďarského fóra (1,4 percenta), Modrí, Most-Híd (1,3 percenta) a Komunistická strana Slovenska (jedno percento).

Prieskum realizovala agentúra AKO pomocou telefonického zberu dát od 10. júla do 17. júla na vzorke 1 000 respondentov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko