Na hlavný obsah

Smer naďalej vedie a Hlas padá. Do parlamentu by sa podľa prieskumu nedostali SaS ani SNS

Ani jediná koalícia nezískala sedem percent.

Smer naďalej vedie a Hlas padá. Do parlamentu by sa podľa prieskumu nedostali SaS ani SNS
Zľava Robert Fico (Smer-SD), Michal Šimečka (PS) a Peter Pellegrini (Hlas-SD). Foto: TASR/koláž RTVS

Ak by sa voľby do Národnej rady (NR) SR konali na začiatku júla, vyhrala by ich strana Smer-SD so ziskom 20,6 percenta hlasov. Nasledujú Progresívne Slovensko (PS) s 15,6 percenta a Hlas-SD s 11,4 percenta hlasov. Vyplýva to z volebného modelu agentúry NMS Market Research Slovakia pre denník Sme.

Hnutie Republika by skončilo štvrté so ziskom 10,4 percenta hlasov. Nasleduje koalícia OĽANO a priatelia so 6,9 percenta a KDH s 5,7 percenta hlasov. So ziskom 5,3 percenta by skončila Sme rodina.

Menej ako päť percent hlasov by mali SaS (4,7 percenta), SNS (4,6 percenta), Aliancia (3,4 percenta). Pred bránami parlamentu by ostali aj ĽSNS (2,9 percenta), Demokrati (2,8 percenta) a Modrí, Most-Híd (1,2 percenta).

So ziskom 0,7 percenta hlasov by skončilo SDKÚ-DS, Komunistická strana Slovenska by získala 0,5 percenta hlasov a Maďarské fórum by dostalo 0,4 percenta hlasov.

Hlas-SD sa prepadol

Najväčší prepad voličských preferencií zaznamenal Hlas-SD Petra Pellegriniho. Zo 14,1 percenta, ktoré získal v júni, klesol na 11,4 percenta. Rovnako kleslo aj hnutie Borisa Kollára Sme rodina. Z júnových 6,8 percenta sa prepadol na 5,3 percenta.

Naopak, polepšil si Smer-SD Roberta Fica, a to presne o jedno percento. Progresívne Slovensko získalo o 0,4 percenta viac ako v júni. Hnutie Republika si taktiež polepšilo o percento.

Aj napriek tomu, že Slovenská národná strana Andreja Danka získala o 0,7 percenta viac, ako minulý mesiac, hranicu piatich percent neprekročila a do parlamentu by sa nedostala. Rovnako tak ani liberáli. Strana SaS Richarda Sulíka si však udržala svojich 4,7 percenta hlasov z prieskumu, ktorý vyšiel minulý mesiac.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko