Na hlavný obsah

Voliť môžete aj mimo svojho trvalého bydliska. Musíte však požiadať o hlasovací preukaz

Mestá a obce sú na to pripravené.

Voliť môžete aj mimo svojho trvalého bydliska. Musíte však požiadať o hlasovací preukaz
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Voliť v parlamentných voľbách obyvatelia tradične môžu aj mimo trvalého bydliska. Volič na to bude potrebovať hlasovací preukaz. Mestá a obce sú na to pripravené.

Voliči môžu o hlasovací preukaz požiadať osobne, písomne listom alebo elektronicky na obecnom či mestskom úrade.

„Osobne môže požiadať až do posledného pracovného dňa pred dňom konania volieb. V prípade, že podáva žiadosť písomne, tak do 8. septembra,“ priblížila riaditeľka odboru volieb, referenda a pol. strán ministerstva vnútra Eva Chmelová.

Téme sa v reportáži venoval redaktor RTVS Jakub Horáček:

O hlasovací preukaz musí volič požiadať obec, v ktorej má trvalý pobyt. Obce a mestá ich začnú vydávať od 16. augusta.

„Šestnásty august je vlastne lehota, do ktorej by obce mali dostať informáciu, ktorí voliči, ktorí majú trvalý pobyt na území obce, požiadali o voľbu poštou. Ak požiadal o hlasovací preukaz volič, ktorý požiadal o voľbu poštou, takémuto nemôžeme vystaviť hlasovací preukaz,“ vysvetlila Chmelová.

Každého voliča, ktorý požiada o hlasovací preukaz, obec v trvalom bydlisku zo zoznamu voličov vyčiarkne.

„Mestá a obce sú štandardne pripravené na celý výkon všetkých aktivít, ktoré súvisia s nadchádzajúcimi predčasnými parlamentnými voľbami. Nemám hlásené zatiaľ žiadne problémy. Takže som presvedčený, že by malo všetko prebehnúť hladko,“ uviedol predseda Združenia miest a obcí Slovenska a primátor mesta Partizánske Jozef Božik.

Volič musí vo volebnej miestnosti predložiť okrem hlasovacieho preukazu aj občiansky preukaz. Pri strate alebo odcudzení hlasovacieho preukazu obec voličovi nový preukaz nevydá.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko