Na hlavný obsah

Vysoké teploty postihujú najmä ľudí bez domova. Nemajú sa kde skryť ani prístup k pitnej vode

Trápia ich aj zdravotné problémy a vysoký vek.

Vysoké teploty postihujú najmä ľudí bez domova. Nemajú sa kde skryť ani prístup k pitnej vode
Ilustračná snímka človeka bez domova. Foto: RTVS

Vysoké teploty postihujú najmä ľudí bez domova, ktorí sa pred horúčavami nemajú kde skryť. Okrem nedostatku pitnej vody ich trápia aj zdravotné problémy alebo vysoký vek, čo im zhoršuje ich stav. Trpia tak napríklad dehydratáciou, prehriatím organizmu, úpalmi, ale aj spáleninami od slnka.

Pán Jozef horúčavy zvláda ťažko. Zdržiava sa prevažne v obchodnom centre, no ani tam ho väčšinou nenechajú príliš dlho. „Už mám svoje roky, takže zle znášam takéto vysoké teploty. Asi každému sa hlava zatočí, keď je dlho na slnku,“ povedal klient denného centra DOMEC Jozef.

Ľudia bez domova môžu využiť pitné fontánky, ktoré zriadilo hlavné mesto. Podľa výkonnej riaditeľky Občianskeho združenia VAGUS to však na trvalú podporu ľudí bez domova nestačí.

„Bolo by veľmi dôležité a prospešné, aby sa štát celkovo zameral na tému straty bývania, na ľudí bez domova. Je medzi nami viac ako 71-tisíc ľudí, ktorí žijú na ulici. Nielen prichádzať s tou témou a riešiť až krízové situácie,“ povedala výkonná riaditeľka OZ VAGUS Alexandra Kárová.

Téme sa venovala redaktorka RTVS Lea Hubová:

Ľuďom bez domova sa snažia dlhodobo pomôcť neziskové organizácie. Nízkoprahové denné centrum DOMEC poskytuje okrem pitnej vody, opaľovacích krémov, repelentov aj ošetrenie. „Keďže niektorí z nich žijú v nevyhovujúcich podmienkach, tak aby sa im tie rany od hmyzu nezapálili. Takisto, aby z toho nemali komplikovanejší problém,“ vysvetlil sociálny terénny pracovník Denis Karetka.

Ohľaduplnosť dokáže zachraňovať

Koordinátorka denného centra Patrícia Kovaľová upozorňuje ľudí, aby boli počas horúčav ku sebe ohľaduplní a všímaví. „To je najdôležitejšie, aby nenechali zaspať toho človeka na tom slnku. Niekedy sa stačí iba pristaviť na minútku a spýtať sa ho, či je v poriadku. Možno mu dať vodu, nech sa napije a nech si sadne iba o pár metrov do tieňa,“ dodala.

V Maďarsku platí počas týchto dní výstraha pred vysokými teplotami, počas ktorej musia všetky sociálne zariadenia prijať každého, kto je na ulici a potrebuje pomoc.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko