Na hlavný obsah

Z bratislavskej zoo ušlo exotické zviera, kuriózny prípad musela riešiť polícia

Zviera sa skrývalo v korune stromu.

Z bratislavskej zoo ušlo exotické zviera, kuriózny prípad musela riešiť polícia
Na archívnej snímke návštevníci prichádzajú do košickej zoo 11. mája 2020. Foto: TASR

Mestskí policajti v bratislavskej Dúbravke sa v pondelok zaoberali kurióznym prípadom. V okolí Ulice Ľuda Zúbka sa totiž pohyboval urzon kanadský, ktorý sa podobá na dikobraza. Zvieraťu sa podarilo utiecť zo zoologickej záhrady. Na sociálnej sieti o tom informuje bratislavská mestská polícia.

„Policajti ho mali neustále pod dozorom až do príchodu zamestnancov zoo. Urzon, známy tým, že je zdatný a obratný lezec, sa pred nimi ukrýval v korune stromu,“ približuje polícia.
Zviera sa nakoniec podarilo bezpečne odchytiť a umiestniť späť do výbehu v zoo.

Aj keď urzon kanadský pripomína vzhľadom dikobraza, patrí do samostatnej čeľade a má bližšie k morčatám. Má ostré dlhé pazúry a chodidlami dokáže priľnúť ku kôre stromov, po ktorých veľmi obratne lezie. Telo urzona pokrýva niekoľko tisíc ostňov, na chrbte ich môže byť 30.000. Nachádzajú sa medzi jeho srsťou a schované sú medzi dlhými chlpmi. Ostne môžu mať dĺžku desať až 15 centimetrov. Rovnako ako dikobraz, ani urzon nevystreľuje svoje ostne.

„V prípade nebezpečenstva sa dokáže naježiť, aby jeho telo vyzeralo väčšie. Pri útoku sa však ostne môžu predátorovi zachytiť na tele, pretože na ich konci je malý háčik, ktorý bráni ich vytiahnutiu,“ približuje zoo na svojom webe.

Aj napriek jeho obrannému mechanizmu existujú predátori ako kuny, rysy či rosomáky, ktoré ho dokážu uloviť. Jedálniček urzona tvorí kôra, lyko a drevo stromov, listy a ihličie, ako aj rôzne bobule a semená rastlín. Urzon kanadský sa vyskytuje v ihličnatých a zmiešaných lesoch takmer celej Severnej Ameriky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny