Na hlavný obsah

Zamestnávateľom chýba už nielen kvalifikovaná, ale akákoľvek pracovná sila

Demografický vývoj vraj neveští nič dobré.

Zamestnávateľom chýba už nielen kvalifikovaná, ale akákoľvek pracovná sila
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Za prvý polrok tohto roka pracovný portál Profesia zverejnil viac ako 163-tisíc pracovných ponúk. Zo škôl vychádzajú absolventi, ktorí sa narodili okolo roku 2000. V tom období sa rodilo len málo detí. A tak sa podľa prognostika starnutie populácie prejavuje naplno.

Zamestnávateľom chýba už nielen kvalifikovaná, ale akákoľvek pracovná sila. A to najmä v oblasti obchodu, výroby, administratívy a informačných technológií.

„Musia ponúkať napríklad množstvo benefitov. Pretože sa ukázalo, že rastie stále väčší dopyt po sickdays, nejakej dovolenke navyše, sú náborové bonusy, sú rôzne ďalšie bonusy, ktorými musia prilákať zamestnancov, avšak nie všade je to možné,“ spresnila hovorkyňa portálu Profesia Ľubica Melcerová.

Ponuke pracovných pozícií sa venovala redaktorka RTVS Monika Maťová:

Podnikatelia hovoria, že benefity nepomôžu, pretože na Slovensku nie je dostatok ľudí v produktívnom veku. Plnohodnotne fungovať je pre firmy stále väčší problém.

„Nevyprodukujete dane, odvody a ani zisk aký by ste mohli, keby ste mali dostatok zamestnancov,“ uviedol viceprezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR Rastislav Machunka.

„Tento problém sa bude časom prehlbovať a tej pracovnej sily bude stále menej a menej,“ dodal ekonóm Vladimír Baláž z Prognostického ústavu Slovenskej akadémie vied.

„Demografický vývoj nám neveští nič dobré a my budeme v budúcnosti odkázaní na riadenú ekonomickú migráciu, ak budeme chcieť zabezpečiť taký vývoj ekonomiky, ktorý zabezpečí pokrytie potrieb sociálneho systému,“ ozrejmil Machunka.

Nedostatok robotníckych profesií

Machunka tiež dodal, že najprv bude musieť nová vláda pripraviť pre ekonomických migrantov priaznivé podmienky. Zatiaľ je pre nich Slovensko neatraktívne. Ekonomický prognostik zase upozorňuje na dôvod, pre ktorý je na Slovensku nedostatok robotníckych profesií.

„Dnes až 50 percent populácie študuje vysokú školu. Absolventi vysokých škôl veľmi neradi nastupujú do takzvaných robotníckych profesií,“ povedal Baláž.

So zmenou systému školstva, ktorý bude produkovať viac robotníckych profesií, si bude musieť poradiť nová vláda.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko