Na hlavný obsah

Mladí často zarábajú podpriemerne. Trápia ich vysoké náklady na život a neschopnosť našetriť si

Majú pritom od práce iné očakávania.

Mladých ľudí trápia vysoké životné náklady. Mnohí z nich si z výplaty nič nenašetria. Ukázal to najnovší prieskum poradenskej spoločnosti Deloitte medzi mladými ľuďmi, v 44 krajinách sveta, na vzorke viac, ako 22-tisíc respondentov.

Dôležitým faktorom v zamestnaní sú pre nich okrem finančného ohodnotenia aj rovnováha medzi prácou a súkromím, flexibilita či kariérny rast. Mladá generácia má úplne iné priority, ako staršia. Odzrkadľuje sa to nielen pri výbere zamestnania, ale aj pri spôsobe a štýle práce.

„Staršia generácia je otvorená viac práci v štandardnom pracovnom čase aj teda práci na pracovisku, za čo mladšia generácia skôr hľadá individuálnejší flexibilnejší prístup,“ uviedla Mária Bakoš Brachtlová, Permanent Placement HUB Manager z personálnej agentúry Adecco Slovakia.

Mladí ľudia nie sú vždy spokojní s ponukou finančného ohodnotenia zo strany zamestnávateľa. Preto sú často sklamaní.

„Bohužiaľ na Slovensku neexistujú kariérne centrá, ktoré by práve poradili týmto mladým ľuďom, akým spôsobom začať tú svoju kariérnu cestu a akým spôsobom by sa mohli dostať práve k tomu cieľu, ktorý chcú. Zamestnávateľom by som určite odporučila komunikovať transparentne, aby vedel ten zamestnanec, čo dostane a za čo,“ podotkla Bakoš Brachtlová.

Často zarábajú podpriemerne

Mladí ľudia zvyčajne zarábajú menej ako celonárodná priemerná mzda. Vo veku od 20 do 24 rokov asi o štvrtinu menej.

„V prípade mladých od 25 do 29 rokov je to zhruba o desatinu menej. Vo veku po prekročení tridsiatky sa ten pomer už začína obracať a už títo ľudia zarábajú v priemere viacej, než je celonárodná priemerná mzda,“ informoval analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák.

To, že mladej generácii záleží na výške zárobkov potvrdzuje aj každoročný prieskum benefitov personálnej agentúry Adecco. Vyplýva z neho, že oceňujú nielen rôzne finančné príspevky, flexibilný pracovný čas, ale aj prácu z domu.

Podľa študentov by práca mala v prvom rade vynášať a musí ich baviť. Uprednostňujú tiež osobný aj kariérny rast či rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom. Keďže mnohí mladí žijú od výplaty k výplate, si musia hľadať vedľajšiu prácu. Popri hlavnom zamestnaní ju majú štyria z desiatich opýtaných.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika