Na hlavný obsah

Zelenskyj sa vrátil z Turecka spolu s veliteľmi obrancov Mariupolu

Ide o veliteľov pluku Azov a ďalších armádnych zložiek.

Zelenskyj sa vrátil z Turecka spolu s veliteľmi obrancov Mariupolu
Zelenskyj sa vrátil aj s bývalými veliteľmi obrancov Mariupolu. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v sobotu (8. 7.) vrátil z návštevy Turecka spoločne s piatimi bývalými veliteľmi ukrajinských vojakov, ktorí bránili mariupolské oceliarne Azovstaľ pred útokmi ruských inváznych vojsk. Informovala o tom televízna stanica Sky News.

Zelenskyj už krátko pred svojim návratom do vlasti avizoval, že spoločne s ním príde aj skupina ukrajinských vojakov, ktorí sa dostali do ruského zajatia.

Po Zelenského návrate zverejnili sériu fotografií, na ktorých sa prezident objíma s piatimi bývalými veliteľmi obrancov Azovstaľu: Denysom Prokopenkom, Sviatoslavom Palamarom, Serhijom Volynským, Olehom Chomenkom a Denysom Šlehom. Na jednej z fotografií Zelenskyj pózuje s vojakmi na palube lietadla.

Ide o piatich veliteľov tzv. pluku Azov a iných zložiek ukrajinskej armády (ukrajinskej Národnej gardy a námornej pechoty). Tie zohrali kľúčovú úlohu pri obrane juhoukrajinského mesta Mariupol, respektíve tamojších oceliarní Azovstaľ, kde sa zabarikádovali poslední ukrajinskí obrancovia.

Bitka o Mariupol sa začala hneď po ruskom vpáde na Ukrajinu z vlaňajšieho 24. februára. Rusom sa mesto podarilo dobyť po ťažkých bojoch až po takmer troch mesiacoch.

Piati velitelia pluku Azov sa z ruského zajatia dostali v rámci výmeny zajatcov medzi Ukrajinou a Ruskom vlani v septembri.

V súlade s dohodou, ktorú sprostredkovali Saudská Arábia a Turecko, ich po prepustení previezli do Turecka. Tam mali zostať pod ochranou tamojších úradov až do konca vojny na Ukrajine. Prečo sa napokon vrátili z Turecka so Zelenským, nebolo bezprostredne jasné.

Po príchode do Turecka sa piati velitelia vlani na jeseň zvítali so svojimi príbuznými a dostali Rad Zlatej hviezdy a titul Hrdinu Ukrajiny. Udelil im ich prezident Zelenskyj.

Rusko obvinilo Turecko z porušenia dohody

Kremeľ v sobotu obvinil Turecko z porušenia podmienok dohody, v rámci ktorej boli vlani v septembri zo zajatia prepustení aj piati bývalí velitelia obrancov mariupolských oceliarní Azovstaľ. Informovala o tom spravodajská televízna stanica Sky News.

Kremeľ reagoval na odchod pätice ukrajinských veliteľov z Turecka s rozhorčením. Podľa hovorcu Dmitrija Peskova Turecko „porušilo“ podmienky dohody, v rámci ktorej boli títo muži prepustení z ruského zajatia. 

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet