Na hlavný obsah

Zelenskyj v dôležitom prejave na samite NATO privítal vojenskú podporu, ideálny výsledok si však predstavoval inak

Povedal to na tlačovej konferencii so Stoltenbergom.

Zelenskyj v dôležitom prejave na samite NATO privítal vojenskú podporu, ideálny výsledok si však predstavoval inak
NATO Secretary General Jens Stoltenberg, right, and Ukraine's President Volodymyr Zelenskyy shake hands after addressing a media conference during a NATO summit in Vilnius, Lithuania, Wednesday, July 12, 2023. NATO leaders gathered Wednesday to launch a highly symbolic new forum for ties with Ukraine, after committing to provide the country with more military assistance for fighting Russia but only vague assurances of future membership. (AP Photo/Mindaugas Kulbis) Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na summite NATO privítal oznámenie aliančných krajín o nových balíkoch vojenskej podpory či dohodu na úprave budúceho prístupového procesu do aliancie, avšak ako ideálny výsledok si predstavoval pozvánku do NATO. Povedal to podľa agentúry Reuters na spoločnej tlačovej konferencii s generálnym tajomníkom aliancie Jensom Stoltenbergom.

Stoltenberg vyhlásil, že Ukrajina a NATO sú si bližšie ako kedykoľvek predtým. Zároveň privítal rozhodnutie skupiny veľkých ekonomík G7 ponúknuť Ukrajine dlhodobú bezpečnostnú spoluprácu. Vyjadrenia prišli pred premiérovým zasadnutím tzv. Rady NATO-Ukrajina, ktorej spustenie spojenci prezentujú ako dôkaz zbližovania dvoch strán takmer rok a pol po ruskej invázii na Ukrajinu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet