Na hlavný obsah

Bieloruske Cimanovskej dva roky po afére na OH v Tokiu povolili reprezentovať Poľsko

Momentálne už má aj plnohodnotné poľské občianstvo.

Bieloruske Cimanovskej dva roky po afére na OH v Tokiu povolili reprezentovať Poľsko
Bieloruská šprintérka Kristina Cimanovská dostala povolenie reprezentovať Poľsko. Foto: SITA/AP

Bieloruská šprintérka Kristina Cimanovská dostala povolenie reprezentovať Poľsko. Ako referuje web insidethegames.biz, udialo sa tak dva roky po olympijských hrách v Tokiu, kde ju chceli predstavitelia bieloruskej výpravy násilne deportovať z japonskej metropoly. Cimanovskej sa následne podarilo dostať do Poľska, kde dostala humanitárne vízum a momentálne už má plnohodnotné poľské občianstvo.

Pravidlá Svetovej atletiky (WA) síce vyžadujú, aby športovec pred zmenou občianstva podstúpil trojročnú čakaciu lehotu od posledného reprezentovania svojej pôvodnej krajiny, ale v prípade Cimanovskej urobili výnimku. „Som nesmierne šťastná, ale prežívam zvláštne emócie, pretože všetko sa stalo tak rýchlo a náhle,“ povedala.

Kritizovala vedenie bieloruskej výpravy

Dvadsaťšesťročná Cimanovská na OH v Tokiu podrobila kritike vedenie bieloruskej výpravy, ktoré ju bez jej vedomia prihlásilo ako členku štafety na 4×400 m. Po uvedenej kritike ju Bielorusi odhlásili z ďalšieho diania v Tokiu a oznámili jej, aby si zbalila kufre a odcestovala domov. Na ceste ju mali „sprevádzať“ dvaja členovia bieloruskej výpravy – Artur Šimak a Jurij Majševič.

Bieloruske sa však na letisku podarilo zalarmovať políciu s tým, že odchod z Tokia sa deje proti jej vôli. Veci potom nabrali rýchly spád. Noc strávila športovkyňa v letiskovom hoteli, neskôr zamierila na poľské veľvyslanectvo a o dva dni neskôr cez Viedeň priletela na základe humanitárneho víza do Varšavy. A tam zotrvala v spoločnosti svojho manžela doteraz, pričom tvrdí, že sa tam cíti v bezpečí.

Cimanovská už vo Varšave prezradila, že do Bieloruska by sa rada vrátila, ale stane sa tak až vtedy, keď to bude pre ňu bezpečné. Poľsko sa stalo útočiskom množstva aktivistov z Bieloruska, aby sa vyhli represiám zo strany autoritárskeho režimu samozvaného prezidenta Alexandra Lukašenka. Ten podľa oficiálnych výsledkov z leta 2020 opäť vyhral prezidentské voľby. Miestna opozícia aj mnohé krajiny vo svete však výsledky považujú za zmanipulované.

V Bielorusku sa po spomenutých voľbách strhla vlna protestov. Tá mala za následok približne 35-tisíc zatknutých osôb a tisíce zbitých demonštrantov. Cimanovská síce v Tokiu kritizovala predstaviteľov bieloruskej výpravy na OH a nie vládu, no do februára 2021 bol šéfom Bieloruského olympijského výboru práve Alexander Lukašenko. Ten potom odovzdal agendu svojmu synovi Viktorovi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport