Na hlavný obsah

Bratislava začína s výstavbou nájomných bytov. Záujem o ne je dlhodobo vyšší ako ponuka

V Petržalke pribudne 103 mestských nájomných bytov.

Bratislava začína s výstavbou nájomných bytov. Záujem o ne je dlhodobo vyšší ako ponuka
Pozemok v Petržalke pripravujú na výstavbu nájomných bytov. Foto: RTVS

V bratislavskej Petržalke pribudne 103 mestských nájomných bytov. Osempodlažnú bytovku chce magistrát postaviť do marca 2025. Záujem o nájomné bývanie v hlavnom meste je dlhodobo vyšší ako ponuka.

Staré administratívne budovy a parkovisko na Muchovom námestí v Petržalke zbúrali. Pozemok pripravujú na výstavbu prvého nájomného domu. Celkovo by malo pribudnúť 103 nájomných bytov.

„Práve tento pozemok na Muchovom námestí bol zvolený aj z dôvodu vhodnej lokality a dobrej dostupnosti MHD. Bude to kombinácia jedno-, dvoj- a trojizbových bytov, čiže budú tam aj menšie byty určené pre jednotlivcov, rovnako aj pre páry alebo osamelé matky s deťmi,“ vysvetlila námestníčka primátora hlavného mesta SR Bratislavy Lenka Antalová Plavuchová.

Téme sa venovala redaktorka RTVS Mária Mišovičová:

Výstavba bude stáť 11 miliónov eur

Hlavné mesto aktuálne vlastní 876 nájomných bytov. Ďalších približne tisíc spravujú mestské časti. „Mesto má aktuálne v poradovníku okolo 800 žiadateľov na nájomné byty. Čiže tí, ktorí splnia podmienky a sú najvyššie v rebríčkoch – aj v čase aj v bodoch – tak budú mať možnosť získať mestský nájomný byt,“ dodala.

Výstavba by mala stáť približne 11 miliónov eur. Časť z nákladov pokryje dotácia ministerstva dopravy a úver zo Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB).

„Verím tomu, že to v situácii, ktorá nie je jednoduchá v oblasti výstavby, kedy vysoko narástli ceny stavebných materiálov, mesto tento projekt dokáže dokončiť,“ uviedla štátna tajomníčka ministerstva dopravy Katarína Bruncková.

V poskytovaní dostupného nájomného bývania sa Bratislava dlhé roky nachádza pod európskym priemerom. Vlastní menej ako jedno percento bytov.

„Je to naozaj málo bytov na to, aká je požiadavka. Ale verím, že tie projekty pripravíme. Aktívnejšie sú v tomto smere určite samosprávy,“ vysvetlil generálny riaditeľ ŠFRB Tomáš Lamprecht.

Desiatky nových nájomných bytov chce hlavné mesto získať napríklad aj rekonštrukciou internátu v Záhorskej Bystrici.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny