Na hlavný obsah

Česko dováža čoraz viac hydiny z Ukrajiny, ohrozuje to konkurencieschopnosť domácich chovateľov. Obávajú sa aj o kvalitu mäsa

Potravinári hovoria, že mäso vyhovuje normám.

Česko dováža čoraz viac hydiny z Ukrajiny, ohrozuje to konkurencieschopnosť domácich chovateľov. Obávajú sa aj o kvalitu mäsa
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Henrich Mišovič

V Českej republike rastie podiel kuracieho mäsa dovážaného z Ukrajiny. Zároveň s tým sa šíria aj obavy o kvalitu aj o podmienky tamojšieho chovu. Štátna veterinárna správa sľubuje častejšie kontroly, zároveň tvrdí, že tie doterajšie nič mimoriadne neukázali.

Ukrajinské kuracie mäso v Českej republike robí svojou cenou veľké problémy domácim producentom. Kým ukrajinské kura v českých potravinách stojí približne 3,5 eura, české kurence sa s cenou nedostanú pod päť eur za kilo.

Obavám, ktoré v Česku vyplývajú z dovážania kuracieho mäsa z Ukrajiny sa v relácii Rádiožurnál v Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Boris Kršňák:

Predsedníčka Českomoravskej hydinárskej únie Gabriela Dlouhá v televízii CNN PrimaNews vysvetľovala, prečo sa nedokážu vyrovnať ukrajinským cenám.

„Nie sme konkurencieschopní z toho dôvodu, že aj keď sme na jednotnom európskom trhu, neplatia tu rovnaké pravidlá, čo sa týka dotačných podpôr. Okolité štáty dostali podporu z krízovej rezervy Európskej únie. Odhadujem, že náklady môžu byť na Ukrajine alebo v Poľsku nižšie o štvrtinu až polovicu,“ uviedla.

Kritika zaznieva nielen pri cenách za ukrajinskú hydinu, ale aj pri jej kvalite. Podľa hovorcu Štátnej veterinárnej správy Petra Vorlíčka však hydina z Ukrajiny vyhovuje našim normám. V porovnaní s inými dodávateľmi sa neodlišuje.

„V rámci tých kontrol, ktoré sa zamerali na detegovanie salmonely, sa zistili dva problematické prípady z Ukrajiny. Pre porovnanie – počet zásielok z Brazílie bol nižší a salmonela sa potvrdila v troch prípadoch,“ skonštatoval.

Obava z ukrajinskej hydiny je, podľa hovorcu Vorlíčka, zbytočná. Veterinárna správa sa však viac zameria na kontroly hydiny z dovozu, nielen z Ukrajiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet