Na hlavný obsah

Húfnice Zuzana 2 sú veľmi oceňované v boji na Ukrajine, tvrdí generál vo výslužbe

Stroje sú porovnateľne kvalitné so zahraničnými strojmi.

Húfnice Zuzana 2 sú veľmi oceňované v boji na Ukrajine, tvrdí generál vo výslužbe
Zľava bývalý náčelník Generálneho štábu Armády Českej republiky Jiří Šedivý a húfnice Zuzana 2. Foto: RTVS a TASR/koláž RTVS

Najmä v poslednom období hrá delostrelectvo významnú úlohu pri obrane Ukrajiny pred Ruskom, povedal bývalý náčelník Generálneho štábu Armády Českej republiky Jiří Šedivý. „Oceňujú ich Ukrajinci v boji proti ruskému agresorovi,“ dodal.

Na Ukrajinu v utorok (1. 8.) smerujú ďalšie húfnice Zuzana 2, ktoré sa vyrábajú v Dubnici nad Váhom. Ide o prvé húfnice z balíka 16-tich kusov, ktorých výrobu financujú Dánsko, Nórsko a Nemecko.

Húfnice Zuzana 2 sú podľa Šedivého veľmi výkonné a môžu byť Ukrajine veľmi nápomocné. „Ide o moderné prostriedky. Svojimi parametrami sa dajú porovnať s tými najlepšími prostriedkami zo zahraničia. Nie je horším prístrojom, ako napríklad húfnice francúzskej výroby Caesar,“ vysvetlil.

Strieľajú cez 41 kilometrov s klasickou muníciou, ak má muníciu s pridaným spaľovaním, tak dosahuje vzdialenosť až cez 50 kilometrov. Bývalý náčelník českého generálneho štábu vyzdvihol ich výkonné a presné zameriavacie a navigačné prístroje. „Je to naozaj reprezentant veľmi kvalitnej zbrojnej výroby na Slovensku,“ dodal.

Dodanie húfnic na Ukrajinu podľa neho neohrozuje bezpečnosť Slovenska. „Slovensko je na strane krajín, ktoré pomáhajú. A že by sa stalo terčom ruskej agresie, to neprichádza do úvahy,“ uzavrel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko