Na hlavný obsah

Japonsko by mohlo začať vypúšťať rádioaktívnu vodu z Fukušimy koncom augusta

O presnom termíne rozhodnú zástupcovia tamojšej vlády.

Japonsko by mohlo začať vypúšťať  rádioaktívnu vodu z Fukušimy koncom augusta
Rádioaktívnu vodu z Fukušimy by mohli do oceána vypúšťať od augusta. Foto: TASR/AP

Rádioaktívnu vodu z jadrovej elektrárne Fukušima by mohlo Japonsko začať vypúšťať do Tichého oceánu na konci augusta. Napísala to v pondelok (7. 8.) agentúra DPA s odvolaním sa na japonské médiá. Podľa nich 20. augusta zasadnú zástupcovia vlády ázijskej krajiny, aby rozhodli o presnom termíne.

S plánom Tokia vypúšťať rádioaktívnu vodu z elektrárne, ktorú v roku 2011 vážne poškodilo zemetrasenie a cunami, v júli vyjadrila súhlas Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE). Podľa nej je vypúšťanie kontaminovanej vody v súlade s celosvetovými štandardmi. Vraj bude mať len „zanedbateľný rádiologický vplyv na ľudí a životné prostredie“.

Voda sa z elektrárne podľa DPA bude odvádzať kilometrovým tunelom. Ešte predtým sa prečistí, takže v nej zostane len rádioaktívne tritium, ktorého koncentrácia má byť ale veľmi nízka.

Kontaminovanú vodu, pre ktorej uskladnenie v areáli Fukušimy začína dochádzať miesto, bude Japonsko do oceánu vypúšťať veľmi postupne, a celý proces tak bude trvať 30 až 40 rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet