Na hlavný obsah

KDH nepôjde do vlády so stranami, ktoré budú presadzovať registrované partnerstvá, mieni Majerský

Rovnako sa vyjadril aj Boris Kollár.

KDH nepôjde do vlády so stranami, ktoré budú presadzovať registrované partnerstvá, mieni Majerský
Milan Majerský (KDH) a Boris Kollár (Sme rodina) v diskusnej relácii O 5 minút 12. Foto: RTVS

KDH nepôjde do povolebnej spolupráce so stranami, ktoré budú chcieť do programového vyhlásenia pretlačiť uzákonenie registrovaných partnerstiev. Povedal to predseda kresťanských demokratov Milan Majerský v diskusnej relácii RTVS o 5 minút 12.

„Ak by si politický partner, ktorý by chcel byť v koalícii s KDH, dal podmienku, že registrované partnerstvá budú súčasťou vládneho programu, do takej vlády KDH nepôjde,“ zdôraznil predseda hnutia. Podľa neho by to takéto partnerstvá boli prvým krokom k požiadavke na adopcie detí homosexuálnymi pármi.

Nevylúčil však podporu návrhu na riešenie životných situácií všetkých – aj homosexuálnych aj heterosexuálnych – nezosobášených párov. Poukázal pritom na návrh exministra spravodlivosti Viliama Karasa, ktorý vláda z parlamentu stiahla.

Predseda parlamentu a líder Sme rodina Boris Kollár uviedol, že ani jeho hnutie by nešlo do takejto povolebnej koalície. Za priority pri vytváraní povolebnej spolupráce označil, jasný postoj k holokaustu a ukotvenie Slovenska v západných štruktúrach (EÚ, NATO). Chce tiež, aby sa požiadavky jeho hnutia zapracovali do volebného programu.

Banky, energie a spotrebná daň

Kollár v diskusnej relácii tiež uviedol, že na budúci týždeň chce zvolať okrúhly stôl predstaviteľov politických strán a bankového sektora. Chce sa s bankami vzhľadom na ich obrovské zisky dohodnúť na nejakom akte solidarity voči obyvateľom.

„Treba si s nimi sadnúť a začať sa s nimi baviť, aby aj oni dali návrh, akým spôsobom by mohli prispieť nejakým aktom solidarity a podelili sa o ten nadzisk, ktorý mali, so štátom a s ľuďmi, ktorým by to mohli vrátiť, dajme tomu v tých hypotékach,“ vysvetlil Kollár.

Banky by podľa neho mali sami prísť s nejakým „štedrým“ návrhom, aby sa im náhodou nestalo, že budúca vláda opätovne zavedie bankový odvod alebo iné opatrenie, ktorým by ich zisk skresala.

V súvislosti s vysokými cenami energií a kompenzáciami s tým súvisiacimi obaja politici poukázali na potrebu prijatia zákona o energetickej chudobe. Vďake tomu by mohla byť pomoc sociálne slabším adresnejšia. Podľa Kollára sa Sme rodina bude tvrdo zasadzovať proti zvyšovaniu cien energií pre domácnosti.

Kollár po voľbách nechce rušiť žiadne sociálne opatrenie, ktoré prijali v predchádzajúcom období – teda napríklad rodičovský bonus, obedy zadarmo či vlaky zadarmo pre študentov a seniorov.

Majerský aj Kollár sú proti zvyšovaniu daní, obaja si však vedia predstaviť podporu zvýšenia spotrebnej dane na tabakové výrobky či alkohol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko