Na hlavný obsah

Košické ulice zaplnili ľudia z LGBT+ komunity. Dúhový pride narušili jeho odporcovia, terčom útokov boli aj novinári

Medzi ľuďmi boli aj podporovatelia zo zahraničia.

Košické ulice zaplnili ľudia z LGBT+ komunity. Dúhový pride narušili jeho odporcovia, terčom útokov boli aj novinári
Odporcovia dúhového pochodu v Košiciach. Foto: RTVS

Stovky ľudí z LGBT+ komunity a ich priaznivci sa dnes (26.8.) stretli v Košiciach, aby podporili práva svojej menšiny. Košický PRIDE sa nezaobišiel bez narušiteľov, ktorí útočili aj na novinárov.

Ľudia z LGBT+ komunity vyrazili o druhej hodine z košického Kulturparku a smerovali priamo na Hlavnú ulicu. Na celý pride dohliadalo niekoľko desiatok policajtov.

Na pochod prišli LGBTI ľudia z celého Slovenska, ako aj mnoho skupín z Maďarska, Česka či Poľska. „Som tu, aby som podporila Košice, pretože práva osôb LGBTI sú problémom celej východnej Európy, nie len Slovákov, nie len Poliakov. Takže tu sme teraz všetci spolu a bojujeme za nás spolu,“ povedala poľská účastníčka pochodu.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Nikoleta Ferková:

Pride sa pokúšali narušiť

Dúhový pochod tento rok nebol tichý. Odporcovia sa ho pokúšali narušiť. Policajti sa snažili sprievod chrániť, no terčom útokov a pokrikov neboli len účastníci pochodu z LGBTI komunity, ale aj novinári.

„Mám pocit, že polícia mohla zasahovať trochu aktívnejšie, aby sme sa nedostali tak blízko k nim. To im úplne nevyšlo,“ vyjadril sa o situácii organizátor pochodu Róbert Furiel.

„Slováci sú veľmi konzervatívni, lebo si myslia, že je všetko biele a čierne. Stačí len jeden chromozóm a budete celkom iní,“ skonštatovala jedna z účastníčok.

Dúhový pochod podporovali aj bežní ľudia, ktorým práva LGBT+ ľudí nie sú ľahostajné. Tohtoročný Pride si pripomenul aj pamiatku obetí útoku v bratislavskom bare Tepláreň spred roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko