Na hlavný obsah

Michal Martikán uvažuje o reprezentácii inej krajiny. Do úvahy pripadajú tieto tri štáty

Už druhý rok sa nedostal do slovenského družstva.

Michal Martikán uvažuje o reprezentácii inej krajiny. Do úvahy pripadajú tieto tri štáty
Slovenský vodný slalomár Michal Martikán. Foto: TASR/Jakub Kotian

Michal Martikán sa vážne zaoberá myšlienkou, že bude reprezentovať inú krajinu. Jedna z najvýraznejších postáv slovenského športu si vo svojich 44 rokoch stále trúfa porovnávať sa s najlepšími vodno-slalomármi sveta na vrcholných podujatiach. Už druhý rok sa nedostal do slovenského reprezentačného družstva.

„Je to pri tých hlúpych pravidlách, aké má Medzinárodná kanoistická federácia (ICF), a pri tom, ako to u nás funguje, jediná možnosť, ktorá pripadala do úvahy,“ uviedol legendárny vodný slalomár.

Toto rozhodnutie ovplyvnila aj neúspešná domáca kvalifikácia do reprezentačného družstva. „Jeden z tých momentov bola určite aj kvalifikácia, ktorá bola nefér,“ vysvetlil Martikán.

Štart na septembrových majstrovstvách sveta v Londýne, kde sa bude súťažiť aj o olympijské miestenky pre krajiny, je pre Martikána podľa pravidiel ICF nereálny. A tým pádom je málo pravdepodobný aj jeho štart na budúcoročnej olympiáde v Paríži.

„Myslím, že do Paríža tak na 99 percent nie je možné sa dostať. Skôr ide o jazdenie vo veľkých pretekoch. Trošku mať pokoj na prípravu,“ ozrejmil rodák z Liptova.

Veľké preteky okrem olympiády by za inú krajinu mohol jazdiť už budúci rok aj bez cudzieho občianstva, ak do 30. novembra tohto roka urobí zmenu. Do úvahy prichádzajú tri krajiny – Rakúsko, Čína alebo Spojené arabské emiráty, kde strávil zatiaľ najviac času.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport