Na hlavný obsah

Na zoznam zahraničných agentov v Rusku zaradili aj bývalého Putinovho poradcu

Osoby na zozname ruské úrady monitorujú.

Na zoznam zahraničných agentov v Rusku zaradili aj bývalého Putinovho poradcu
Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Ruské ministerstvo spravodlivosti zaradilo na zoznam tzv. zahraničných agentov aj bývalého ekonomického poradcu Kremľa Andreja Illarionova. Informáciu o tom zverejnili v piatok (18. 8.), uviedla v sobotu (19. 8.) agentúra Reuters.

Osoby na zozname zahraničných agentov úrady v Rusku monitorujú. Musia príslušným orgánom poskytovať podrobné informácie o zdrojoch svojich príjmov, výdavkoch. Rovnako tak o rôznych aktivitách, v opačnom prípade im hrozí trestné stíhanie.

Illarionov v roku 2005 ukončil spoluprácu s Kremľom a presťahoval sa do Spojených štátov, pričom momentálne pôsobí vo washingtonskom Centre pre bezpečnostnú politiku. Je známy svojou kritikou invázie ruskej armády na Ukrajinu a ruskú politiku posledných rokov označuje za „katastrofu“.

Ruské ministerstvo spravodlivosti Illarionovovo zaradenie na zoznam zahraničných agentov zdôvodnilo tým, že „šíril nepravdivé informácie“ o ruských úradoch a ich rozhodnutiach. Samotný Illarionov sa k tejto záležitosti bezprostredne nevyjadril.

Ďalších šesť ľudí pribudlo na zoznam

Okrem Illarionova na zoznam zahraničných agentov v piatok zaradili ešte ďalších šesť ľudí. Aktivisti Vladimir Dovganov a Sardylana Kondakovová, politológ Andrej Piontkovskij, ľudskoprávny aktivista a bývalý člen prezidentskej Rady pre ľudské práva Sergej Krivenko, spisovateľka Tatiana Sotnikovová a poetka, spisovateľka a kritička Linor Goraliková.

Status zahraničného agenta získali najmä za svoju kritiku tzv. špeciálnej vojenskej operácie, ako Kremeľ nazýva vojnu rozpútanú voči susednej Ukrajine,a šírenie nepravdivých informácií o nej.

Goralikovej ministerstvo vytklo aj to, že propagovala LGBT+ vzťahy, „čo je v rozpore so štátnou politikou zachovávania a posilňovania tradičných ruských duchovných a morálnych hodnôt, ako aj s ústavnými prioritami v oblasti ochrany rodiny, materstva a detstva“ a zapájala sa aj do zbierok na podporu Ukrajiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet